Η Σεούλ κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν για τα πετρελαϊκά έσοδα που έχει «παγώσει»

Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Ιράν για τη διευθέτηση μιας αντιδικίας που συνδέεται με το πάγωμα από τη Σεούλ δισεκατομμυρίων δολαρίων από χρήματα που προέρχονται από το πετρέλαιο, διευκρινίζοντας όμως παράλληλα πως ο συμβιβασμός αυτός θα πρέπει να επικυρωθεί από την Ουάσινγκτον.

Η Τεχεράνη κατέσχεσε στις αρχές Ιανουαρίου ένα νοτιοκορεατικό πετρελαιοφόρο, το Hankuk Chemi, στον Κόλπο, επικαλούμενη παραβιάσεις περιβαλλοντικών κανόνων.

Όμως η κατάσχεση σημειώθηκε σε μια περίοδο που η Τεχεράνη πίεζε τη Σεούλ να αποδεσμεύσει δισεκ. δολάρια που έχει δεσμεύσει λόγω των αμερικανικών κυρώσεων.

Σήμερα, το νοτιοκορεατικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως ο πρεσβευτής της Νότιας Κορέας και ο διοικητής της ιρανικής Κεντρικής Τράπεζας κατέληξαν σε συμφωνία στην Τεχεράνη.

«Το Ιράν αποδέχθηκε τις προτάσεις μας για τη χρήση των διαθέσιμων χρηματικών πόρων», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σύμφωνα με ΜΜΕ, τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά εμβολίων κατά του κορονοϊού ή για να αποπληρωθεί ένα μέρος του χρέους της Τεχεράνης στον ΟΗΕ.

«Η αποτελεσματική άρση του παγώματος αυτών των πόρων θα εμπλέξει διαβουλεύσεις με τους ενδιαφερόμενους παράγοντες και κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες», υπογράμμισε το νοτιοκορεατικό υπουργείο.

Μια διευκρίνιση που υπονοεί πως η Ουάσινγκτον έχει τη δυνατότητα να θέσει βέτο στη χρήση των δεσμευμένων χρημάτων.

Από την πλευρά της, η ιρανική κυβέρνηση ανέφερε σε μια ανακοίνωση όπου επικαλείται τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Αμπντολνασέρ Χεματί, πως η Τεχεράνη θα συνεχίσει να απαιτεί αποζημιώσεις από νοτιοκορεατικές τράπεζες.

Το Ιράν ήταν ένας από τους κύριους παρόχους πετρελαίου στη Νότια Κορέα μέχρι που η χώρα αυτή σταμάτησε τις αγορές υπό την πίεση των αμερικανικών κυρώσεων που επανέφερε από το 2018 ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, στο πλαίσιο μιας πολιτικής “μέγιστης πίεσης” στο Ιράν που είχε σκοπό να αποστραγγίξει τα πετρελαϊκά έσοδά του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ιρανικής κυβέρνησης Αλί Ραμπιέι, η Τεχεράνη έχει επτά δισεκατομμύρια δολάρια δεσμευμένα από τη Σεούλ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ