Οι καταναλωτές στη Σιγκαπούρη σύντομα θα είναι σε θέση να δοκιμάσουν εργαστηριακό κρέας κοτόπουλου μετά το «πράσινο φως» της αρμόδιας αρχής στην εταιρία τεχνολογίας τροφίμων Eat Just, να διαθέσει τα προϊόντα της στο εμπόριο.

Η εταιρία ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη (2 Δεκεμβρίου) ότι το κοτόπουλο της έχει λάβει «την πρώτη στον κόσμο κανονιστική έγκριση» από τις αρχές της Σιγκαπούρης. Θα χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε «κοτομπουκιές» ή μερίδες κοτόπουλου παν, τα οποία η εταιρεία σκοπεύει να διαθέσει αργότερα.

Αυτή είναι η πρώτη φορά παγκοσμίως που ένα προϊόν εργαστηριακού κρέατος πωλείται στο εμπόριο, δήλωσε η Υπηρεσία Τροφίμων της Σιγκαπούρης (SFA), η οποία δημοσιοποίησε τις οδηγίες ασφαλείας για τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

Τι είναι το εργαστηριακό κρέας

Πρόκειται για κρέας που καλλιεργείται ή συντίθεται σε ειδικά εργαστήρια από ζωικά κύτταρα.

Το εργαστηριακό κρέας αποτελεί μέρος μιας νέας και αναδυόμενης περιοχής της βιοτεχνολογίας γνωστής ως «κυτταρική γεωργία» που προϋποθέτει την παραγωγή γεωργικών προϊόντων από το κυτταρικό επίπεδο, σε αντίθεση με εκείνη που απαιτεί ολόκληρο το φυτό ή το ζώο.

Η εταιρία Eat Just με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, είναι γνωστή για τα υποκατάστατα αυγών με βάση τα φυτά και δηλώνει ρητά πως δεν χρησιμοποιήθηκαν αντιβιοτικά στο προϊόν του.

Η εταιρία ακόμη προσθέτει ότι κατά τις δοκιμές ασφαλείας διαπιστώθηκε ότι το καλλιεργημένο κοτόπουλο του είχε “εξαιρετικά χαμηλό και σημαντικά καθαρότερο μικροβιολογικό φορτίο ” από το παραδοσιακό κοτόπουλο.

“Η ανάλυση έδειξε επίσης ότι το καλλιεργημένο κοτόπουλο περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, διαφοροποιημένη σύνθεση αμινοξέων, υψηλή σχετική περιεκτικότητα σε υγιή μονοακόρεστα λίπη και είναι μια πλούσια πηγή μετάλλων”.