Η «σταρ των Πρασίνων», ο «διάδοχος» Σόιμπλε και ο απομονωμένος Ερντογάν - Με το «βλέμμα» σε Γερμανία και Τουρκία η Αθήνα | germania90 scaled

Οι εξελίξεις σε Γερμανία και Τουρκία βρίσκονται στο επίκεντρο, με την Αθήνα να περιμένει νεότερα και από τα δύο «μέτωπα», οργανώνοντας τη στρατηγική της

Με το «βλέμμα» στραμμένο αφενός στη Γερμανία και στο νέο κυβερνητικό σχήμα κι αφετέρου στις εξελίξεις στην Τουρκία, που βρίσκεται σε κατάσταση οικονομικής «κατάρρευσης», είναι η Αθήνα, τηρώντας στάση αναμονής.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, τα νέα πρόσωπα σε θέσεις – «κλειδιά» της κυβέρνησης Σολτς, έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σε κάποιες περιπτώσεις είναι εξαιρετικά θετικά για την χώρα μας.

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εξωτερικών τοποθετήθηκε η – ηλικίας 40 ετών – Αναλένα Μπέρμποκ. Η «σταρ των Πράσινων» έχει σαφείς απόψεις για την σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία, έχει ταχθεί κατά των εξοπλισμών της Άγκυρας από το Βερολίνο και μάλιστα πολύ πρόσφατα είχε επισημάνει ότι η Γερμανία δεν πρέπει να προχωρήσει στην παράδοση των υποβρυχίων στην Τουρκία.

Επίσης, σε άλλο μείζον θέμα που απασχολεί καίρια την Ευρώπη αυτή την περίοδο, η ίδια είναι αντίθετη στην λειτουργία του αγωγού nord stream 2, γεγονός που εάν καταστεί θέση συνολικά της γερμανικής κυβέρνησης και δεν αλλάξει στην πορεία, θα προκαλέσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν.

Στο υπουργείο Οικονομικών, τώρα, τοποθετήθηκε ο φιλελεύθερος Κριστιάν Λίντνερ, υπέρμαχος της σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής και σύμφωνα με τους συμπατριώτες του, λάτρης μιας αυστηρής πολιτικής που ξεπερνά ακόμη και τον… γνωστό (και όχι ιδιαίτερα δημοφιλή) στην χώρα μας Βόλφανγκ Σόιμπλε.

Η στάση του ενόψει της κατάρτισης του συμφώνου σταθερότητας μετά την πανδημία, θα είναι σημαντική και θα αποτελέσει σαφώς το πρώτο απτό δείγμα γραφής του.

Στην Τουρκία, οι εξελίξεις είναι εκρηκτικές με τον πρόεδρο Ερντογάν να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας σφοδρής κριτικής από την αντιπολίτευση, εξαιτίας των χειρισμών του στην οικονομία.

Οι πρώτες διαδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, γεγονός που εντείνει την εικόνα αστάθειας στην γειτονική χώρα.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που δεν αποκλείουν η Τουρκία να εξάγει τα εσωτερικά της προβλήματα, κάτι άλλωστε που έχει κάνει και στο παρελθόν.

Η Αθήνα παρακολουθεί με ψυχραιμία τις εξελίξεις και διαμορφώνει τις δικές της συμμαχίες , όπως κάνει όλο το τελευταίο διάστημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του δύο κορυφαίες συναντήσεις : Στις 8 Δεκεμβρίου θα δει τον πρόεδρο της Ρωσίας, ενώ έχει  «κλειδώσει»  και το ραντεβού του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Το μόνο που έχει απομείνει, είναι ο ορισμός της ημερομηνίας .