Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis κινείται προς τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Καστελόριζου – Ρόδου και Καρπάθου, με πολεμικά πλοία να το συνοδεύουν.

Σήμερα το πρωί εκδόθηκε νέα τουρκική NAVTEX για έρευνες του ερευνητικού σκάφους νοτίως του Καστελόριζου έως τις 23 Αυγούστου.

Λίγο μετά τις 08:00 το πρωί, το Oruc Reis απέπλευσε, με πορεία προς περιοχή νότια της Καρπάθου, με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας να δημοσιεύει μάλιστα βίντεο με τον απόπλου του ερευνητικού.

«To Oruc Reis έφτασε στη Μεσόγειο» – Κλειστός ο πομπός του

Σύμφωνα με νέα ανάρτηση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, το τουρκικό ερευνητικό γεωτρύπανο Oruc Reic έφτασε στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, το πλοίο απέπλευσε από την Αττάλεια μετά την έκδοση της νέας τουρκικής NAVTEX στα ανοιχτά του Καστελόριζου, το πρωί της Δευτέρας 10 Αυγούστου.

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο Φατίχ Ντονμέζ, το πλοίο «έφτασε στην περιοχή όπου θα λειτουργήσει».

Παράλληλα, στέλνει μήνυμα ότι οι προσπάθειες για την «ενεργειακή ανεξαρτησία της Τουρκίας, σε Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα, θα συνεχιστεί χωρίς διακοπή».

Μάλιστα, στην ανάρτησή του προσθέτει «Oruc Reis, 83 εκατομμύρια (σ.σ. Τούρκοι) βρίσκονται πίσω σου».

Κλειστός ο πομπός του γεωτρύπανου

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα marinetraffic, το Oruc Reic φαίνεται ακόμα κοντά στο λιμάνι της Αττάλειας, με το τελευταίο του στίγμα να έχει δοθεί πριν από 15 ώρες. Το ίδιο ισχύει και για τα δύο ακόμα πλοία που το συνοδεύουν.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες του ΑΠΕ – ΜΠΕ αναφέρουν ότι σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σε κατάσταση ετοιμότητας.

Μ. Τσαβούσογλου: Κανείς δεν θα μας πει πού θα κάνουμε γεωτρήσεις

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά την έκδοση νέας τουρκικής NAVTEX στα ανοιχτά του Καστελόριζου, σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, ο Τσαβούσογλου δήλωσε πως: «Κανείς δεν θα μας πει πού θα κάνουμε γεωτρήσεις.»

«Σύμφωνα με πληροφορίες μας τα θαλάσσια σύνορα που καθορίζει το Κάϊρο δεν παραβιάζουν την υφαλοκρηπίδα μας. Όμως είναι ξεκάθαρο πως ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας από την πλευρά της Ελλάδας παραβιάζει την τουρκική υφαλοκρηπίδα.»

Για το Ορούτς Ρέις που απέπλευσε κατευθυνόμενο προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα για έρευνες, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Με την εντολή του προέδρου μας τα πλοία μας κατευθύνονται στην περιοχή. Έτσι, όπως φαίνεται, έχουν γίνει υποχωρήσεις από τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών και της Κρήτης κι αυτό ουσιαστικά ενισχύει τις θέσεις μας.»

Για το ελληνοαιγυπτιακό σύμφωνο επέμεινε στη θέση ότι η Ελλάδα δεν θέλει το διάλογο: «Αυτή η συμφωνία (Ελλάδας-Αιγύπτου) μας συμφέρει ,διότι κανένας δεν μπορεί να μας πει πως προκαλούμε ένταση, κανένας δεν μπορεί να πει να μην πάμε στις περιοχές αυτές.  Κανένας δεν μπορεί να πει οτιδήποτε  στις έρευνες και γεωτρήσεις που κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όλοι είδαν πως η Ελλάδα δεν θέλει διάλογο.

Τέλος, για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, είπε: «Η Συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία, όπως κι αυτή ( με την Αίγυπτο) ενισχύουν τις θέσεις μας πως τα νησιά δεν μπορούν να έχουν υφαλοκρηπίδα. Στο Ιόνιο δεν ξεκίνησαν την υφαλοκρηπίδα από τα νησιά.»