Το γιγάντιο παγόβουνο A68a σπάει σε τεράστια θραύσματα που έχουν το μέγεθος πόλης!

Το παγόβουνο που σχηματίστηκε το 2017 στην Ανταρτική, πλανάται ελεύθερα στον Νότιο Ατλαντικό.

Deris is also braking from A68a as it continues to drift around the ocean. The main iceberg is still 1,000 square miles in size — roughly the same size as the entire county of Herefordshire

Συναγερμός έχει σημάνει λόγω της κοντινής απόστασης του παγόβουνου με το νησί της Νότιας Γεωργίας, ενώ ο κίνδυνος για την άγρια φύση είναι ορατός.

Pictured, the A68d iceberg that broke off earlier this week in the foreground. It is approximately the same size as the city of Seville and has an area of 54 square miles.In the background is A68a which it broke from

Το κύριο παγόβουνο, που σχηματίστηκε και αποκολλήθηκε από την Ανταρκτική το 2017, είναι το μεγαλύτερο «πλεούμενο παγόβουνο» στην ιστορία.

Το παγόβουνο A23a, που βρίσκεται στη Θάλασσα του Ουεντέλ στην Ανταρκτική, είναι λίγο μεγαλύτερο αλλά δεν έχει μετακινηθεί από τη θέση του. Το A68a, αντίθετα έχει πραγματοποιήσει ήδη «ταξίδι» 1.500 χλμ. στον νότιο Ατλαντικό τα τελευταία 3,5 χρόνια. 

Η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του κολοσσιαίου παγόβουνου, καθώς ενδεχόμενο «ναυάγιό» του στα αβαθή ανοικτά της Νότιας Γεωργίας θα αλλοιώσει επικίνδυνα την περιεκτικότητα των υδάτων σε αλάτι, απειλώντας την επιβίωση σπάνιων ειδών.

Pictured, smaller debris which broke off from A68a as it shed hundreds of square miles of ice this week

«Η διατροφική αλυσίδα γύρω από τη Νότια Γεωργία είναι πολύ ευαίσθητη. Σε αντίθεση με τροπικά ή εύκρατα κλίματα, στο νότιο Ατλαντικό το φυτοπλαγκτόν, η βάση της διατροφής κάθε θαλάσσιου ή αμφίβιου είδους, είναι η μοναδική τροφή του γόνου γαρίδας. Αν σημειωθεί κάποια αλλοίωση στο φυτοπλαγκτόν, ο γόνος θα μετακινηθεί αλλού και οι φώκιες και οι πιγκουίνοι θα στερηθούν την κύρια πηγή τροφής τους», λέει ο καθηγητής Τζερέιντ Τάρλινγκ.