Πολιτική

Οι στόχοι της κυβερνητικής πολιτικής στη φάση της μετάβασης

H επιστροφή στην κανονικότητα αφορά και την κοινοβουλευτική διαδικασία. Από σήμερα και για μια εβδομάδα θα υπάρξει ένας πυρετός εργασίας καθώς θα ψηφιστούν τρία νομοσχέδια.

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÏÕ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕ(EUROKINISSI/ÔÁÔÉÁÍÁ ÌÐÏËÁÑÇ)

Σε τρεις στόχους ταυτόχρονα εστιάζει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολύπλευρης στρατηγικής που έχει για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

Πρώτον, στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, η οποία απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση από όλους. Δεύτερον, στη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και ανέργων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πολυεπίπεδες επιπτώσεις της πανδημίας. Και τρίτον σε ένα πλέγμα δημοσιονομικών μέτρων, μεταρρυθμίσεων και μηχανισμών ενίσχυσης της ρευστότητας που θα υποστηρίξει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Όλα αυτά πλαισιώνονται από την εμπιστοσύνη, το θετικό κλίμα που έχει κερδίσει η χώρα χάρη στην επιτυχή αντιμετώπιση της πρώτης φάσης της υγειονομικής κρίσης.

Πώς οικοδομήθηκε η εμπιστοσύνη που καρπώνεται η χώρα

Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν μείζονος σημασίας τα πρακτικά οφέλη της εμπιστοσύνης που έχει καρπωθεί η χώρα. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως «η εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα άρχισε να αποκαθίσταται αμέσως μετά τις εκλογές και αυτό αντανακλάται ξεκάθαρα από το γεγονός ότι από τον περσινό Ιούλιο η χώρα βγήκε τέσσερις φορές στις διεθνείς αγορές χρέους και άντλησε 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια».

Η εμπιστοσύνη αυτή ενισχύθηκε από την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας και ιδίως την αποτελεσματικότητα του κράτους. Δημιουργήθηκε έτσι μια νέα σχέση μεταξύ πολίτη και κράτους, αλλά και μια άλλη εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Όλα αυτά, που συνοψίζονται στη λέξη «εμπιστοσύνη», συνιστούν ένα άυλο εθνικό κέρδος.

Πρώτα απ’ όλα διότι η εμπιστοσύνη μπορεί να λειτουργεί σαν μοχλός για την ανάπτυξη της οικονομίας, φέρνοντας επενδύσεις, θέσεις εργασίας δουλειές και βιώσιμη ανάπτυξη. Ενισχύει επίσης την συλλογική αυτοπεποίθηση των πολιτών, οι οποίοι αποδεικνύουν ότι μπορούν να πετύχουν πολλά εάν το επιθυμούν και συνεπώς είναι ορατό ένα καλύτερο κοινό μέλλον.

Τρια νομοσχέδια σε μια εβδομάδα και 60 βουλευτές πλέον στην Ολομέλεια

H επιστροφή στην κανονικότητα αφορά και την κοινοβουλευτική διαδικασία. Από σήμερα και για μια εβδομάδα θα υπάρξει ένας πυρετός εργασίας καθώς θα ψηφιστούν τρία νομοσχέδια. Υπουργεία και Βουλή τρέχουν καθώς ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή μέχρι τέλος Ιουλίου να ψηφιστούν 26 νομοσχέδια.

Αρχή κάνει σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή. Την Δευτέρα θα πάει στην αρμόδια Επιτροπή προς συζήτηση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος με τίτλο: «Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές» και αναμένεται να συζητηθεί στην ολομέλεια στις 14 Μαϊου. Επίσης τη Δευτέρα το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα πάεο στην αρμόδια επιτροπή και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 15 Μαΐου.

Αλλαγές θα υπάρχουν και στη σύσταση της Ολομέλειας. Από Δευτέρα θα επιτρέπονται στη συνεδρίαση 60 βουλευτές. Σταδιακά ο αριθμός θα αυξάνεται και θα χαλαρώνουν τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τον COVID-19.

Σε αυτούς τους 60 θα υπάρχει η σταθερή παρουσία 19 βουλευτών που είναι: οι εισηγητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί, οι ειδικοί αγορητές, Οι υπόλοιπο θα υποδεικνύονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και θα κατανέμονται ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων. Από τη Νέα Δημοκρατία θα είναι 22 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ 12, από το Κίνημα Αλλαγής 3, από το ΚΚΕ 2, από την Ελληνική Λύση ένας βουλευτής και από τη ΜέΡΑ25 ένας Βουλευτής.

Δείτε επίσης