Οι πονηροί πίθηκοι στο ναό «Ουλουγάτου», στο Μπαλί, είναι πασίγνωστοι για την μπαγαποντιά τους και είναι ο φόβος και ο τρόμος των τουριστών που επισκέπτονται το αρχαίο μνημείο.

Κυκλοφορούν ελεύθεροι στον αρχαίο ναό, και συχνά καταληστεύουν ανυποψίαστους τουρίστες, ζητώντας τροφή ως αντάλλαγμα για τα κλεμμένα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lethbridge στον Καναδά, οι μακάκοι έχουν μάθει να αντιλαμβάνονται την αξία των αντικειμένων που αρπάζουν και αναλόγως ζητούν αντίστοιχα λύτρα.

Τα πονηρά πιθηκάκια στοχεύουν ηλεκτρονικές συσκευές και γυαλιά ηλίου, και γενικά αντικείμενα μεγαλύτερης αξίας, παρά ευτελή αντικείμενα για τα οποία οι τουρίστες το πιθανότερο είναι να αδιαφορήσουν, σύμφωνα με τον δρ Ζαν-Μπαπτίστ Λεκά, καθηγητή στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Λέθριτζ και έναν από τους επικεφαλής της εν λόγω έρευνας.Κινητά, πορτοφόλια και γυαλιά είναι μεταξύ της λείας των μαϊμούδων.

Bali's thieving monkeys will return your stolen items … for a price! |  Animal Behaviour | Earth Touch News

«Αυτά τα μαϊμουδάκια έχουν γίνει ειδικοί στο να τα αρπάζουν από αφηρημένους τουρίστες, που δεν άκουσαν τις προειδοποιήσεις του προσωπικού του ναού να έχουν το νου τους στα πολύτιμα αντικείμενά τους και να τα φυλούν πάντα μέσα σε κλειστές τσάντες», λέει ο καθηγητής, σύμφωνα με τον «Guardian».

Μετά την κλοπή επακολουθεί η διαπραγμάτευση ανάμεσα στον κλεφτο-πίθηκο και τον τουρίστα, με τη μεσολάβηση κάποιου από το ναό.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η μεγαλύτερη σε διάρκεια διαπραγμάτευση διήρκησε περίπου 17 λεπτά, όπως περιγράφεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Philosophical Transactions of the Royal Society».

The Planet of the Apes, or Monkey Temple, in Kathmandu

Για τα χαμηλότερης αξίας πράγματα οι μαϊμούδες ήταν πρόθυμες να επιστρέψουν τα κλεμμένα με μικρότερες ποσότητες φαγητού.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, οι πίθηκοι μαθαίνουν αυτού του είδους τις συμπεριφορές στη νεανική τους ηλικία, από τους μεγαλύτερους μακάκους.

Η κλοπή και το «παζάρι» που έπεται για την επιστροφή της λείας είναι μία έκφραση πολιτιστικής νοημοσύνης εκ μέρους των πιθήκων, αναφέρει ο Λεκά.

«Αυτές οι συμπεριφορές διδάσκονται και μεταδίδονται διαμέσου των γενεών, για τουλάχιστον 30 χρόνια σ’ αυτόν τον πληθυσμό μαϊμούδων», τονίζει ο επιστήμονας.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *