Η Ελένη Δοξιάδη έχει σπουδάσει χημεία, έχει εργαστεί σε διάφορες επιχειρήσεις σε θέσεις λειτουργιών, και τα τελευταία 6 χρόνια, έκανε στροφή στην μαγειρική, αντιμετωπίζοντας την κουζίνα σαν ένα διαφορετικό εργαστήριο με δυνατότητα αστείρευτης γνώσης και εξέλιξης. Έχει εργαστεί σε αρκετά εστατόρια της Αθήνας, αλλά τα τελευταία χρόνια προτιμάει να μαγειρεύει κατ’οίκον, γιατί, πέραν της τεχνικής εξάσκησης απαιτεί και καθημερινή δημιουργικότητα.

Μακαρόνια Καπονάτα, με σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνα, κάππαρη, ελιές και κουκουνάρι.

Εμπνευσμένη συνταγή από ένα παραδοσιακό Σικελιάνικο χορτοφαγικό πιάτο, την Καπονάτα με κύρια υλικά τη μελιτζάνα και τη ντομάτα.

  • Για τα μακαρόνια: Τα γνωστά μυστικά είναι ότι χρειάζεται μεγάλη κατσαρόλα και πολύ αλατισμένο νερό που βράζει καλά πριν ρίξετε τα μακαρόνια. Μαγειρεύετε ώστε να κρατάνε (8 λεπτά συνήθως), τα σουρώνετε και τα ξεπλένετε καλά με κρύο νερό. Έτσι είναι και ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθούν χωρίς να κολλήσουν αν δεν τα χρησιμοποιήσετε αμέσως (μέσα σε κρύο νερό). Κρατάτε λίγο από το νερό στον οποίο έβρασαν τα μακαρόνια πριν τα σουρώσετε ώστε να το χρησιμοποιήσετε για το δέσιμο της σάλτσας.
  • Για τη σάλτσα: Σωτάρετε κρεμμύδι, κόκκινη πιπεριά, σέλερι, και μόλις μαλακώσουν λίγο προσθέτετε και σκόρδο. Ανακατεύετε καλά, σβήνετε με λίγο λευκό (ή και κόκκινο κρασί) και προσθέτετε συμπυκνωμένο πελτέ ντομάτας και λίγη ζάχαρη. Ανακατεύετε να δημιουργηθεί μια ομοιόμορφη μάζα, και προσθέτετε τριμμένη ντομάτα, μελιτζάνες μπαστουνάκια, και αν χρειάζεται λίγο νερό. Μαγειρεύετε όσο χρειάζεται για να μαλακώσουν οι μελιτζάνες, και να κατέβει η σάλτσα. Σβήνετε τη φωτιά και προσθέτετε ελιές φιλέτο, κάππαρη, και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Επιστρέφετε τα μακαρόνια στην κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά με λίγο από το νερό που έχετε κρατήσει, και τη σάλτσα, ανακατεύετε καλά για 1 – 2 λεπτά και σερβίρετε, γαρνίροντας με καβουρδισμένο κουκουνάρι και φυσικά τριμμένη παρμεζάνα διαθέσιμη για όσους θέλουν.

Ενδεικτικές ποσότητες για 2 μερίδες, αλλά φυσικά προσαρμόζετε στις γευστικές σας προτιμήσεις:

Μακαρόνια: 250 γρ

Κρεμμύδι κόκκινο: 1 μικρό κομμένο πολύ μικρό καρέ

Κόκκινη πιπεριά: 1 τμχ κομμένη μικρό καρέ

Σέλερι: 3 κλωνάρια, κομμένα λεπτά

Σκόρδο: 1 μεγάλη σκελίδα κομμένη ψιλά ή λιωμένη

Κρασί: 3 κς

Πελτέ ντομάτας: 2 κς

Ζάχαρη: ¼ κγ

Ντομάτες τριμμένες: 3 τμχ

Μελιτζάνες: 2 τμχ κομμένες μπαστουνάκια περίπου 8 εκ.

Ελιές φιλέτο (μαύρες ή πράσινες): ½ φλυτζάνι

Κάπαρη: ½ φλυτζάνι

Μαϊντανό ψιλοκομμένο: ¼  φλυτζανιού

Κουκουνάρι για γαρνίρισμα και παρμεζάνα για σερβίρισμα.