Η ταινία «Οι Απάχηδες των Αθηνών» θα παρουσιαστεί στο Τατόι από την Εθνική Λυρική Σκηνή στις 12 Σεπτεμβρίου 2020 και θα είναι το πρώτο ανάλογο πολιτιστικό γεγονός που θα λάβει χώρα στο πρώην βασιλικό κτήμα σε όλη του την ιστορία, ενημερώνει το Σωματείο «Φίλοι Κτήματος Τατοΐου».

Η ταινία θα παρουσιαστεί επίσης στον προαύλιο χώρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου στις 15 Σεπτεμβρίου. Οι προβολές θα γίνουν στο πλαίσιο του νέου θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που ανακοίνωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Θυμίζουμε ότι η πρώτη παγκόσμια προβολή της αποκατεστημένης ταινίας έλαβε χώρα στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. «Μετά την τεράστια επιτυχία που σημείωσε η πρώτη παγκόσμια προβολή, οι “Απάχηδες των Αθηνών” επιστρέφουν για πρώτη φορά σε δύο ανοιχτούς εμβληματικούς χώρους.

Οι προβολές θα πραγματοποιηθούν σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου και στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη συνοδεία της ορχήστρας της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης», προσθέτει το σωματείο.

«Οι Απάχηδες των Αθηνών» (1930) είναι η πρώτη “ηχητική και άδουσα” ελληνική ταινία –συνοδευόταν δηλαδή από συγχρονισμένη ηχογράφηση της μουσικής και των τραγουδιών–, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γαζιάδη. Από χρόνια χαμένη, βρέθηκε πρόσφατα στα αρχεία της Ταινιοθήκης της Γαλλίας, ενώ χάρη στην αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας ανέλαβε το σημαντικό έργο της αποκατάστασης και ψηφιοποίησής της, καθώς και της ανασύνθεσης της μουσικής που συνόδευε το έργο.

Η ψηφιοποίηση και αποκατάσταση της εικόνας έγινε σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Γαλλίας στα εργαστήρια L’immagine Ritrovata (Παρίσι, Μπολόνια). Η ανασύνθεση της μουσικής έγινε από τον Γιάννη Τσελίκα, Κέντρο Ελληνικής Μουσικής (Αθήνα), με υπεύθυνη αποκατάστασης ήχου και εικόνας την Ηλέκτρα Βενάκη.

Η ταινία, που βασίζεται στην ομώνυμη οπερέτα των Νίκου Χατζηαποστόλου και Γιάννη Πρινέα (1921), αποτελεί έναν σημαντικό, χαμένο ως σήμερα, κρίκο στην ιστορία του πρώιμου ελληνικού κινηματογράφου. Πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της ελληνικής οπερέτας, όπως ο Πέτρος Κυριακός, η Μαίρη Σαγιάνου, ο Πέτρος Επιτροπάκης και ο Γιάννης Πρινέας.

Κύρια δύναμη της κινηματογραφημένης αυτής οπερέτας, έγκειται στην υψηλή αισθητική της κινηματογράφησης, η οποία καταγράφει έξοχα ορισμένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας και των περιχώρων, και συλλαμβάνει την καθημερινότητα του 1930 στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην Αγορά, στο Θησείο, στο Γκάζι, στα Χαυτεία, στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ομόνοια, στην οδό Σταδίου, στην Πανεπιστημίου, αλλά και στα Ανάκτορα του Τατοΐου.