Πολιτική

Η τηλεοπτική «πολυφωνία» των ειδικών και ο προβληματισμός του Μαξίμου

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν απολύτως ενδεικτική για μία σειρά αστοχιών από την πλευρά των λοιμωξιολόγων

maximou

Όσο η πανδημία θα προχωράει και τα κρούσματα θα αυξάνουν όλοι θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση και νηφαλιότητα. Όταν μάλιστα λέμε όλοι, εννοούμε πολιτικοί αλλά και επιστήμονες.

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν απολύτως ενδεικτική για μία σειρά αστοχιών από την πλευρά των λοιμωξιολόγων, όχι σε ότι έχει να κάνει με την επιστημονική προσέγγιση όσο με την διαχείριση της γνώσης. Πιο συγκεκριμένα στις αρχές της περασμένης εβδομάδας παρακολουθήσαμε πολλές δημόσιες τοποθετήσεων των ειδικών σε τηλεοπτικά «παράθυρα» που μόνο σύγχυση προκάλεσαν.

Ο ένας κατέθετε τη γνώμη του, ενώ λίγα λεπτά αργότερα σε κάποιο διπλανό κανάλι, ένας άλλος έλεγε κάτι το διαφορετικό. Όλα αυτά την στιγμή που η κοινωνία προσπαθεί να ισορροπήσει μπροστά σε ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού.

Δεν είναι κάτι το περίεργο σε μια πολυπληθή επιτροπή ειδικών να υπάρχουν και πολλές και διαφορετικές γνώμες για ένα τόσο πολύπλοκο ζήτημα. Αντιθέτως είναι κάτι που συμβαίνει. Αυτές όμως οι διαφορετικές προσεγγίσεις θα πρέπει να εκφράζονται πρώτα εντός της επιτροπής και όχι μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

Αυτή η πολυφωνία δεν πέρασε απαρατήρητη από το πρωθυπουργικό γραφείο. Έγινε αντιληπτή και μάλιστα έφτασε σε σημείο ενόχλησης, η οποία εκφράστηκε την περασμένη Τρίτη και σε κλειστό κύκλο συνεργατών του κ. Μητσοτάκη.

Στην κυβέρνηση επιμένουν ότι οι διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις επιβάλλονται αλλά δε θα πρέπει να κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο, την ώρα που οι πολίτες αναζητούν λύσεις. Για το λόγο αυτό φαίνεται πως στην τηλεδιάσκεψη της επιστημονικής επιτροπής με την κυβέρνηση στα μέσα της περασμένης εβδομάδας το Μέγαρο Μαξίμου έστειλε τα αναγκαία μηνύματα, επιμένοντας στην αναγκαιότητα λίγων λόγων και στοχευμένων κινήσεων από όλους.

Δείτε επίσης