Στην κατοικία της μονίμου αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρίας Θεοφίλη έγινε η συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση δεν πραγματοποιήθηκε στα Ηνωμένα Εθνη μετά από παρέμβαση των Τούρκων οι οποίοι διαμαρτυρήθηκαν ότι η συνάντηση παραβιάζει τους όρους περί καραντίνας της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Δένδιας σε ένα ταξίδι «αστραπή» έφθασε το πρωί της Παρασκευής στη Νέα Υόρκη μετά από άδεια που του δόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον κ. Πομπέο. Η συνάντηση η οποία διήρκησε 45 λεπτά επικεντρώθηκε σε τρία θέματα. Στην επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, την οποία τον παρακαλεί να την διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Στην ενημέρωση  για την υπογραφή της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας και τρίτον στα ζητήματα που αφορούν την Κύπρο και τα Βαρώσια αλλά και το τι σκέφτεται να κάνει για αυτό.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω στον κ. Γκουτέρες τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στην σταθερότητα στην περιοχή» δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Σχολιάζοντας το έγγραφο που προσκόμισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ , Γενς Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία, ο κ. Δένδιας τόνισε: «Η διαπραγμάτευση με την Τουρκία μπορεί να υπάρξει μόλις τα τουρκικά πλοία αποχωρήσουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Πηγή: ekirikas.com