ΗΤουρκία κινείται πυρετωδώς εδώ και μεγάλο διάστημα στη Λιβύη, με την μεταφορά οπλικών συστημάτων διαφόρων τύπων, με σκοπό να στηρίξει την τουρκολιβυκή συμφωνία την οποία καθόλου τυχαία εδώ και μερικές ημέρες εκθειάζουν τα τουρκικά ΜΜΕ.

Σύμφωνα με έναν πρώην Τούρκο πιλότο σε αεροσκάφη F-16, η τουρκική πολεμική αεροπορία φέρεται να έχει αναπτύξει επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα στην βάση Al-Watiya στην Λιβύη. Η ανάπτυξη έξι τουρκικών μαχητικών F-16 στην ίδια βάση αναμένεται επίσης να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Παράλληλα με την επικείμενη αεροναυτική άσκηση Ελλάδος-Γαλλίας-Αιγύπτου και ΗΑΕ με την ονομασία “Μέδουσα”, η ίδια ιστοσελίδα εκτιμά την πιθανότητα ενός σεναρίου αποκλεισμού του εναερίου χώρου στα ανοικτά της Λιβύης για τα τουρκικά αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την ίδια ιστοσελίδα σε κοινωνικό δίκτυο, η Τουρκία σε αυτήν την περίπτωση πιθανόν να αντιδράσει με “βίαιη” συμπεριφορά με τον κίνδυνο να παραμένει σημαντικός.

Μάλιστα είναι πιθανό το ενδεχόμενο ακόμα αερομαχιών στην ίδια “καυτή” περιοχή μεταξύ ελληνικών, γαλλικών και αιγυπτιακών αεροσκαφών με τουρκικά αεροσκάφη F-16C / D τα οποία πιθανότατα να σχεδιάσουν να πετάξουν προς την Λιβύη.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες θέλουν να αναβαθμίζεται πυρετωδώς και η ναυτική βάση στην Μισράτα, για λογαριασμό του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, σε μια προσπάθεια της Άγκυρας να μεταφέρει ενδεχομένως τόσο μονάδες επιφανείας όσο και υποβρύχια στα νότια της Ελλάδος, αλλά και δίπλα στην Αίγυπτο.

Ο Χαφτάρ εξοπλίζεται με προσωπικό και μέσα

Πηγή από το διεθνές αεροδρόμιο Benina της Λιβύης στη Βεγγάζη δήλωσε ότι ο ένοπλος ηγέτης της Ανατολικής Λιβύης, στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, προσέλαβε νέους μισθοφόρους από την Συρία με την βοήθεια των Ρώσων.

Τα μέσα ενημέρωσης της Λιβύης, επικαλούμενα τον ισχυρισμό ενός μέλους του προσωπικού του διεθνούς αεροδρομίου της Βεγγάζης, ανέφεραν ότι οι μισθοφόροι που θα μεταφερθούν από τη Συρία θα φτάσουν αύριο με την συριακή αεροπορική εταιρεία Cham Wings Airlines.

Στην έκθεση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, η εταιρεία Cham Wings ανέφερε ότι το 2019 μετέφερε εκατοντάδες Σύρους και Ρώσους μισθοφόρους από ρωσική στρατιωτική αεροπορική βάση της Συρίας στη Βεγγάζη.

Έχει τεκμηριωθεί ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ξένων μαχητών στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων του στρατηγού Χαφτάρ, ηγέτη στα ανατολικά της Λιβύης, όπως οι Ρώσοι μισθοφόροι, οι πολιτοφύλακες “Cancavid” από το Σουδάν και οι ένοπλοι επαναστάτες από το Τσαντ.

Το μέτωπο της πόλης Σύρτη- Αλ Τζούφρα είναι στο στόχαστρο των τουρκικών δυνάμεων και των Λίβυων της Τρίπολης.

Οποιαδήποτε μονομερής δράση των δυνάμεων αυτών θα ήταν “κόκκινη γραμμή” για την Αίγυπτο, η οποία ανησυχεί για την διείσδυση της Τουρκίας όχι μόνο στην Λιβύη αλλά και στην Β.Αφρική.

Εκτιμάται ότι στο λιβυκό έδαφος πολύ σύντομα θα έχουμε ραγδαίες εξελίξεις που θα δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να σταματήσει πουθενά, για αυτό και απαιτείται πολυμερής αμυντική δράση από όλες τις χώρες της περιοχής.

Comments are closed.