Συναγερμός έχει σημάνει στην ελληνική πλευρά, καθώς όπως έγινε γνωστό η Τουρκία σκοπεύει να αποπειραθεί να κάνει έρευνες για πετρέλαιο στα έξι ναυτικά μίλια, δηλαδή στα όρια των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μανώλη Κωστίδη του ΣΚΑΪ, σε δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκαν επτά αιτήματα τουρκικής εταιρίας πετρελαίου προς την γενική διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της Τουρκίας. 

Με άλλα λόγια, η τουρκική εταιρία κατέθεσε αίτημα στην τουρκική κυβέρνηση, σε περιοχές, που σύμφωνα με την Τουρκία ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα της.

Πρόκειται για περιοχές βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικλα της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Με την κίνηση αυτή, ουσιαστικά η τουρκική εταιρία δεν αναγνωρίζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Για την ώρα η άδεια από την τουρκική κυβέρνηση δεν έχει δοθεί.

Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Τα σημεία του τουρκικολιβυκού μνημονίου μένουν έξω.