Τρεις αδερφές από τη Μόσχα σκότωσαν το βασανιστή πατέρα τους, Μιχαΐλ Χατσατουριάν, με τη δίκη να βρίσκεται σε εξέλιξη, έχοντας διχάσει ολόκληρη τη Ρωσία.

Το έγκλημα έγινε τον Ιούλιο του 2018. Δεκάδες μαχαιριές στο στήθος και το λαιμό του προκάλεσαν το θάνατό του, λίγες ώρες αφότου είχε επιστρέψει από ψυχιατρική κλινική κι είχε τιμωρήσει τις τρεις κόρες του, ψεκάζοντας τα πρόσωπά τους με σπρέι πιπεριού. Είχε, τότε, επικαλεστεί πως το διαμέρισμα ήταν ακατάστατο.

Russian sisters who killed 'mafia boss' dad are accused of making ...

Η μεγαλύτερη κόρη του, η Κρέστινα, που έχει άσθμα, λιποθύμησε. Η 19χρονη μαζί με τη 18χρονη Ανγκελίνα και τη 17χρονη Μαρία πήραν τότε την απόφαση να σκοτώσουν τον πατέρα τους, για να βάλουν «τέλος» στο μαρτύριο που ζούσαν. Παράλληλα, προκάλεσαν πληγές στον εαυτό τους, ώστε να φαίνεται ότι ο πατέρας τους -που κοιμόταν στην αρχή της επίθεσης- τις είχε χτυπήσει πρώτος με μαχαίρι. Στη συνέχεια, κάλεσαν την αστυνομία κι ένα ασθενοφόρο.

Οι τρεις γυναίκες συνελήφθησαν την επόμενη ημέρα από τις αστυνομικές αρχές, αφού πρώτα ομολόγησαν την αιματηρή πράξη τους. Υποστήριξαν, παράλληλα, ότι υπέμειναν χρόνια σεξουαλικής, σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης από τον πατέρα τους. Τους ασκήθηκαν κατηγορίες για προμελετημένη δολοφονία, αλλά αυτό προκάλεσε την οργή ακτιβιστών στη Ρωσία.

Η υπόθεση Χατσατουριάν έχει συγκλονίσει ολόκληρη τη χώρα, με τη δίκη να ξεκινάει την Παρασκευή (31/07) σε δικαστήριο της Μόσχας. Οι δύο μεγαλύτερες αδελφές, η Κρέστινα και η Αντζελίνα, θα δικαστούν μαζί. Η Μαρία, που ήταν ανήλικη τη στιγμή της δολοφονίας, αλλά κατηγορήθηκε μετά την ηλικία των 18 ετών, θεωρήθηκε διανοητικά ανίκανη να διαπράξει δολοφονία και θα δικαστεί χωριστά αλλά κι εκείνη με την κατηγορία της δολοφονίας.

With sisters Khachaturian drops charges in murder of father ...

Όπως διέρρευσε, από τα πρώτα στοιχεία της δίκης, σε συνομιλίες που ελήφθησαν από το τηλέφωνο του πατέρα τους και δημοσιεύτηκαν στο Facebook ο Μιχαΐλ Χατσατουριάν είχε απειλήσει πως θα σκοτώσει τις κόρες του και τη μητέρα τους«Είσαστε πόρνες και θα πεθάνετε ως πόρνες», τους είχε γράψει χαρακτηριστικά.

Τα αντίγραφα της ανάκρισης σκιαγραφούν μια άνευ προηγουμένου κατάσταση ψυχικής, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης που χρονολογείται τουλάχιστον τέσσερα χρόνια πριν από τη δολοφονία. «Πιστεύουμε ότι δεν είχαν άλλη επιλογή. Ο πατέρας οδήγησε τα κορίτσια στην απελπισία, ολόκληρη η ζωή τους ήταν μια συνεχής κόλαση. Δεν μπορούν να συγκριθούν με υγιείς, ήρεμους και ισορροπημένους ανθρώπους. Τα κορίτσια ανέπτυξαν σοβαρές ψυχικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων συνδρόμου κακοποίησης και διαταραχή μετατραυματικού στρες. Αυτό επιβεβαιώθηκε από όλες τις εξετάσεις της υπόθεσης», δήλωσε ο εκ των δικηγόρων των αδελφών, Αλεξέι Πάρσιν.

Teen sisters who killed father will be charged with murder ...

Από το περασμένο καλοκαίρι, ακτιβιστές διοργάνωσαν δεκάδες διαδηλώσεις υπέρ των αδελφών στο πλαίσιο της εκστρατείας «Δεν ήθελα να πεθάνω», καλώντας τις αρχές να επανεξετάσουν την υπόθεση σχετικά με την αυτοάμυνα των αδελφών. Διασημότητες, μεταξύ των οποίων η πρώην υποψήφια για την προεδρία Ξένια Σομπτσάκ και ο τραγουδιστής των System of a Down, Σερτζ Τανκιάν, έχουν απευθύνει εκκλήσεις για επιείκεια στην περίπτωσή τους.

Αρχικά, η δημόσια πίεση φάνηκε να γυρίζει την υπόθεση υπέρ των αδερφών Χατσατουριάν και οι εισαγγελείς διέταξαν την Εξεταστική Επιτροπή να επανεκτιμήσει την υπόθεση, από προμελετημένη δολοφονία σε αναγκαία αυτοάμυνα. Ωστόσο, ο Βίκτορ Γκριν, ο ίδιος εισαγγελέας που συνέστησε για πρώτη φορά την υποβάθμιση της υπόθεσης, δήλωσε πως οι τρεις αδερφές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κατηγορίες προμελετημένης δολοφονίας, χωρίς να δοθεί καμία άλλη εξήγηση.

The trial in the case of the youngest of the Khachaturian sisters ...

Η Μάρι Νταβτιάν, επίσης δικηγόρος των αδελφών, συνέδεσε τη μεταστροφή του με μια ευρύτερη τάση απόρριψης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετά την έγκριση των τροποποιήσεων στο ρωσικό σύνταγμα μετά από το δημοψήφισμα της 1η Ιουλίου. «Νομίζω ότι είναι αδύνατο να μην παρατηρήσουμε τι συμβαίνει κάθε ημέρα από την 1η Ιουλίου του 2020, το κράτος επέλεξε το δρόμο του. Η υπόθεση Χατσατουριάν δεν αποτελεί εξαίρεση», ανέφερε μεταξύ άλλων. Με τη δίκη να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι Ρώσοι έχουν πλέον διχαστεί για το εάν πρόκειται για προμελετημένο έγκλημα ή μονόδρομο επιβίωσης για τις τρεις αδερφές.