Οι τρομπέτες της Αβάνας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση | 1280 © Christophe Raynaud de Lage 2558

Ο Στέφαν Κέγκι, μέλος και συνιδρυτής των Rimini Protokoll, επιβιβάζεται στο θρυλικό σκάφος “GRANMA” για να αναδομήσει την κουβανική ουτοπία και τις ματαιώσεις της, 63 χρόνια μετά την επανάσταση.

Ένα αποκαλυπτικό πλάνο της Κούβας, από την επανάσταση του 1956 μέχρι σήμερα, παρουσιάζεται στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, από 19 έως 21 Δεκεμβρίου.

Οι τρομπέτες της Αβάνας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση | 1280 © Christophe Raynaud de Lage 2690

Κι αν ξαναζούσε η Κούβα του Φιντέλ Κάστρο; Κι αν η νέα γενιά των Κουβανών οραματιζόταν μια άλλη ουτοπία; Κι αν οι τρομπέτες της Buena Vista ηχούσαν και πάλι; Ο συνιδρυτής των Rimini Protokoll, Στέφαν Κέγκι, γυρίζει 60 χρόνια πίσω, για να ανασυνθέσει τον μύθο της κουβανέζικης επανάστασης στο Granma. Αυτή τη φορά, η Ιστορία δεν γράφεται από τον Κάστρο και τους συντρόφους του, αλλά από τα εγγόνια τους.

Τέσσερις από τους απογόνους των comrades, που έμελλε να αλλάξουν το τοπίο της Κούβας τη δεκαετία του 1960, ανεβαίνουν στη σκηνή της Στέγης, για να τους υποδυθούν. Όμως, η περιπέτεια των προγόνων τους λαμβάνει μια άλλη διάσταση, όταν συναντά τις ελπίδες της γενιάς που γράφει τώρα Ιστορία.

Ο Στέφαν Κέγκι απευθύνθηκε σε περισσότερους από 50 απογόνους των Κουβανών επαναστατών, προκειμένου να συγκεντρώσει υλικό για την έρευνά του. Η ανταπόκρισή τους ήταν θερμή, πέραν κάθε προσδοκίας και αποφάσισε να επιλέξει τέσσερις από αυτούς για να αποτυπώσει την Κούβα, μέσα από τη ματιά τους. Αυτοί είναι ο Ντανιέλ (μαθηματικός και κινηματογραφιστής), ο Κριστιάν (προγραμματιστής υπολογιστών), η Μιλάγκρο (φοιτήτρια Ιστορίας) και η Νταϊάνα (μουσικός).

Οι τρομπέτες της Αβάνας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση | 03 Granma © Doro Tuch 8831 1600x1067

Granma ήταν η ονομασία του –αμερικανικής κατασκευής– σκάφους που μετέφερε τους Κουβανούς επαναστάτες από το Μεξικό στην Κούβα, το 1956. Μύθοι και πραγματικότητες, ουτοπίες και δυστοπίες, επαναστάτες του τότε και νέοι του σήμερα, παρελθόν και μέλλον, συναντιούνται σε μια θαρραλέα παράσταση θεάτρου ντοκουμέντου. Σε μια Κούβα που διαρκώς αλλάζει και τα σύγχρονα κοινωνικοπολιτικά ερωτήματα αναζητούν επιτακτικά απαντήσεις, η προεπαναστατική μουσική της Αβάνας ακούγεται ακόμα.

Το «Granma: Trombones from Havana» έκανε  παγκόσμια πρεμιέρα στο Maxim Gorki Theater του Βερολίνου τον Μάρτιο του 2019 και έκτοτε γνωρίζει την αποθέωση από κοινό και κριτικούς.

Οι τρομπέτες της Αβάνας στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση | IMG 2146 1

Η διάρκεια της παράστασης είναι 135’ και τα εισιτήρια κοστίζουν, 5, 7, 15, 20 και 24 ευρώ, ενώ υπάρχουν ειδικές τιμές για παρέες 5-9 και 10+ ατόμων, κατοίκους της γειτονιάς, κατόχους καρτών ανεργίας και ΑμεΑ και συνοδούς ΑμεΑ.

Οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.onassis.org/el/whats-on/granma-trombones-havana.