Προειδοποίηση και υπενθύμιση πως εκτός από τον κορωνοϊό, η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει και άλλους υγειονομικούς κινδύνους, όπως αυτόν της ιλαράς, απηύθυνε το διεθνές ταμείο για τα παιδιά του ΟΗΕ, η UNICEF, μέσω δελτίου Τύπου.

Όπως επισημαίνεται στο δελτίο, οι θάνατοι από την παιδική νόσο πέρυσι αυξήθηκαν κατά 50%, σε σχέσει με τα επίπεδα του 2016, με τη φετινή πανδημία του κορονοϊού να μεταμορφώνεται σε απειλή για περαιτέρω άνοδο κρουσμάτων ιλαράς, περιορίζοντας τα παγκόσμια προγράμματα εμβολιασμού.

«Πριν υπάρξει η κρίση με τον κορονοϊό, ο κόσμος αντιμετώπιζε μια κρίση ιλαράς η οποία δεν έχει παρέλθει» δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Χενριέτα Φόρε, σε ανακοίνωση.

«Ενώ τα συστήματα υγείας είναι βεβαρημένα από την πανδημία, δεν πρέπει να επιτρέψουμε στον αγώνα μας ενάντια σε μια θανατηφόρα ασθένεια να γίνει εις βάρος του αγώνα μας εναντίον ενός άλλου» συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση ανέφερε μια πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, όπου γίνεται λόγος για 207.500 θανάτους από ιλαρά το 2019, αριθμός που ανήκει στα υψηλότερα ποσοστά σε 23 χρόνια και καταδεικνύει 50% αύξηση από το 2016.

Αν και για το 2020 τα αναφερόμενα κρούσματα ιλαράς είναι χαμηλότερα, οι προσπάθειες για τον έλεγχο του κορονοϊού είχαν ως αποτέλεσμα διαταραχές στον εμβολιασμό και εμποδισμένες προσπάθειες για την πρόληψη και την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων ιλαράς, ανέφερε η ανακοίνωση.

Μέχρι τον Νοέμβριο, περισσότεροι από 94 εκατομμύρια άνθρωποι κινδύνευαν να χάσουν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς, λόγω παύσεων στις εμβολιαστικές εκστρατείες σε 26 χώρες, πολλές από τις οποίες βιώνουν τώρα συνεχιζόμενες εξάρσεις, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Από αυτές τις χώρες, μόνο οκτώ, η Βραζιλία, η Δημοκρατία της Κεντρικής Αφρικής, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Αιθιοπία, το Νεπάλ, η Νιγηρία, οι Φιλιππίνες και η Σομαλία επανέλαβαν τις εκστρατείες εμβολιασμού μετά από αρχικές καθυστερήσεις, σύμφωνα με την ανακοίνωση.