Υγεία

Η βιταμίνη C κατά του κορωνοϊού

Κινέζοι γιατροί ενέκριναν τη χρήση της σε ασθενείς με Covid-19 - Χορηγείται ενδοφλέβια προκειμένου να βελτιώσει τη λειτουργία των πνευμόνων

36-f2
Αρθρογράφος: ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ
Από ΤΡΥΠΟΣΚΙΑΔΗΣ ΘΟΔΩΡΗΣ

Είναι ευρέως γνωστό ότι η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Άλλωστε, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε περίπτωση που κάποιος ταλαιπωρείται από ένα κοινό κρυολόγημα αυξάνει την κατανάλωσή της για να γίνει γρήγορα καλά, καθώς μπορεί να συντομεύσει την ανάρρωση, αλλά και να ανακουφίσει τους πάσχοντες από τα ενοχλητικά συμπτώματα.

Ωστόσο, η δράση της δεν περιορίζεται μόνο εκεί, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει και κατά του κορωνοϊού.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Chinese Journal of Infection Diseases», ο Ιατρικός Σύλλογος της Σαγκάης ενέκρινε τη χρήση υψηλής δόσης βιταμίνης C ως θεραπεία για νοσηλευόμενους με Covid-19. Η δόση, που είναι υπερ-πολλαπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, συστήνεται να χορηγείται ενδοφλεβίως για τη βελτίωση της λειτουργίας των πνευμόνων, προκειμένου να βοηθήσει τους ασθενείς να μην μπουν σε υποστήριξη αναπνοής και να μειώσουν το χρόνο της νοσηλείας τους στην εντατική.

Σε ανασκόπηση του 2019 διαπιστώθηκε ότι τόσο η θεραπεία από το στόμα όσο και η ενδοφλέβια υψηλή δόση βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει τα άτομα με σοβαρές ασθένειες που εισάγονται σε ΜΕΘ, μειώνοντας το χρόνο παραμονής σε αυτές κατά 8% και τη διάρκεια της μηχανικής υποστήριξης κατά 18,2%.

Κινέζοι ερευνητές έχουν ξεκινήσει κλινική μελέτη σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας χορήγησης βιταμίνης C σε ανθρώπους που νοσηλεύονται με Covid-19.

Ωστόσο, δεν ανήκει αυτή τη στιγμή στις θεραπευτικές επιλογές ενάντια στον κορωνοϊό, καθώς χρειάζονται επιπλέον επιστημονικά στοιχεία.

Οπλίζει τον οργανισμό

Όπως και να έχει, η βιταμίνη C αποτελεί ένα αμυντικό όπλο, καθώς έχει πολλές ιδιότητες.

Συγκεκριμένα, βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, ο οποίος αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο για την καλή λειτουργία του οργανισμού. Παράλληλα, προσφέρει ασπίδα προστασίας ενάντια στους παθογόνους οργανισμούς και τα λοιμωξιογόνα βακτήρια, ενώ έχει ισχυρή αντιγηραντική δράση. Επιπλέον, καταπολεμά τις φλεγμονές και προστατεύει τα οστά απορροφώντας τους κραδασμούς. Ακόμη, βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος. Τέλος, τα επίπεδα της βιταμίνης C μπορούν να επηρεάσουν τη διάθεση και γενικότερα την ψυχική υγεία του ανθρώπου.

Τροφές που την περιέχουν

Χωρίς καμία αμφιβολία, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει τη συγκεκριμένη βιταμίνη με τα πορτοκάλια. Ωστόσο, δεν αποτελούν τη μοναδική τροφή η οποία την περιέχει.

Τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ασκορβικού οξέως είναι οι πιπεριές, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το σκόρδο, το λάχανο, οι φράουλες, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, το λεμόνι, το γκρέιπφρουτ και ο ανανάς. Επίσης, βότανα όπως το θυμάρι, το σέλινο και ο βασιλικός είναι καλές πηγές βιταμίνης C.

Αντίθετα, το κρέας και τα γαλακτοκομικά περιέχουν είτε καθόλου είτε αμελητέα ποσότητα.

Τι προκαλεί η έλλειψή της

Η βιταμίνη C αποτελεί μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη (διαλύεται σε νερό) και ένα από τα πιο γνωστά αντιοξειδωτικά. Σε αντίθεση με τα περισσότερα θηλαστικά, ο άνθρωπος δεν μπορεί να συνθέσει τη συγκεκριμένη βιταμίνη, γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να την προσλάβει από την τροφή του.

Στην πλειονότητά τους οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες, στις οποίες ανήκει η βιταμίνη C, δεν μπορούν να αποθηκευτούν μέσα στο σώμα. Απορροφώνται αμέσως μετά την είσοδό τους σε αυτό, ταξιδεύουν μέσω του αίματος, και το σώμα τις χρησιμοποιεί μόνο όσο χρειάζεται. Η πλεονάζουσα ποσότητα αποβάλλεται μέσω των ούρων.

H επιστημονική ονομασία της ένωσης που κοινά γνωρίζουμε ως βιταμίνη C είναι ασκορβικό οξύ και προέρχεται από το στερητικό (α-) και τη λέξη σκορβούτο, τη νόσο που προκαλείται από την έλλειψή της.

Όπως ειπώθηκε προηγουμένως, η έλλειψη σε βιταμίνη C προκαλεί το σκορβούτο. Η συγκεκριμένη ασθένεια εκδηλώνεται με αιμορραγίες από το δέρμα και τους βλεννογόνους, ιδιαίτερα τα ούλα, τα εσωτερικά όργανα, τα κόκκαλα, τις αρθρώσεις. Συνοδεύεται και από γενικά συμπτώματα, όπως κακουχία, δέκατα, ανορεξία και αναιμία. Ωστόσο, η έλλειψή της μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατανάλωση των τροφών που προαναφέρθηκαν, καθώς και με τη χορήγηση συμπληρωμάτων.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»

Δείτε επίσης