Η υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ έμεινε στα χαρτιά παρά τον νόμο του 1979 | 0 353

Στα… χαρτιά έμεινε σε πολύ μεγάλο βαθμό η τήρηση νόμου από το 1979, ο οποίος προέβλεπε την υπογειοποίηση του δικτύου ηλεκτροδότησης της τότε ΔΕΗ, με αποτέλεσμα περισσότερα από 40 χρόνια μετά να κινδυνεύουν ζωές πολιτών και χιλιάδες άνθρωποι να ζουν δραματικές ημέρες και νύχτες μέσα στα σπίτια τους σε πολικές θερμοκρασίες, επειδή σε μια κακοκαιρία τα δέντρα πέφτουν σε καλώδια και σημειώνονται μπλακ άουτ και διακοπές ρεύματος.

Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Νεάπολης – ΣυκεώνΣίμος Δανιηλίδης, πρόκειται για το νόμο 979/1979, ο οποίος ψηφίστηκε επί υπουργού Βιομηχανίας Στέφανου Μάνου.

«Ο συγκεκριμένος νόμος επέβαλε στην τότε ΔΕΗ την υποχρεωτική υπογειοποίηση του χαμηλής και μέσης τάσης δικτύου της στους οικιστικούς ιστούς της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ώστε να αποφεύγονται τα οποιαδήποτε προβλήματα. Δυστυχώς, από τότε και μέχρι σήμερα η ΔΕΗ έκανε απειροελάχιστα πράγματα.

Μετά ζήτησε από τον κάθε δήμο να καταβάλει το 50% του κόστους για την υπογειοποίηση του δικτύου της στις περιοχές του. Εμείς έχουμε δώσει εκατομμύρια ευρώ και πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό την υπογειοποίηση του ηλεκτροδοτικού δικτύου στο δήμο μας. Ωστόσο, δε συμβαίνει το ίδιο σε όλους τους δήμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, διότι χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα», τονίζει στο ethnos.gr κ. Δανιηλίδης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η κάποτε ΔΕΗ και πλέον ΔΕΔΔΗΕ κινείται με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς πάνω στο συγκεκριμένο τομέα και δεν επιτρέπει στους δήμους να δημοπρατήσουν από μόνοι τους έργα υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτροδότησης. «Δυστυχώς, η ΔΕΗ και πλέον ΔΕΔΔΗΕ έχει έναν πολύ κλειστό κύκλο εργοληπτικώνεταιρειών, με τις οποίες συνεργάζεται.

Εκπονούν τις μελέτες, τις οποίος καλείται μετά να πληρώσει ο κάθε δήμος, χωρίς, ωστόσο, να γνωρίζει ο τελευταίος το ακριβές μέγεθος του κόστους του έργου, αφού δεν έχει ουσιαστικά πρόσβαση στα δεδομένα. Στη συνέχεια ζητείται από τον κάθε δήμο να πληρώσει και το 50% του κόστους για την υπογειοποίηση του έργου», υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών.

Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι σε καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν υπάρχουν καλώδια της ΔΕΗ που να εφάπτονται σε δέντρα ή ακόμα και σε μπαλκόνια κατοικιών, όπου απέχουν μόλις δεκάδες εκατοστά από τα κάγκελα.

«Αδιαφορία των δήμων, αναλγησία του ΔΕΔΔΗΕ ή όλα μαζί»

Αναφερόμενος ο κ. Δανιηλίδης στις πτώσεις δέντρων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης στην Αττική, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει για 24ωρα και μέσα στην παγωνιά χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά, σημείωσε ότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική από τις άλλες και θα πρέπει να γίνει εισαγγελική παραγγελία, ώστε να αναζητηθούν τα αίτια και να αποδοθούν οι ευθύνες.

«Όταν δέντρα εφάπτονται με καλώδια ρεύματος ή απέχουν πολύ λίγο από αυτά, πρέπει να τα κόψει ο δήμος, αν βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους, όπως πάρκα, νησίδες και πεζοδρόμια, αλλά χρειάζεται άδεια από τον ΔΕΔΔΗΕ για την όλη διαδικασία. Άδειες δίνονται, αλλά όχι πάντοτε με ευκολία. Το ότι έπεσαν δέντρα στα καλώδια και έμειναν πολίτες χωρίς ρεύμα, μπορεί να οφείλεται σε αδιαφορία του δήμου να ζητήσει άδεια για την κοπή τους, σε αναλγησία της ΔΕΔΔΗΕ να τη δώσει, στην έλλειψη εντοπισμού του προβλήματος από το δήμο ή σε όλα μαζί. Η κάθε περίπτωση διαφέρει και πρέπει να γίνει εισαγγελική παρέμβαση, για να αποδοθούν ευθύνες», υπογραμμίζει ο κ. Δανιηλίδης.