Νέα έρευνα διαπίστωσε ότι ο τεράστιος αλμυρός ωκεανός μέσα στον δορυφόρο Ευρώπη, (ένα από τα φεγγάρια του Δία) θα μπορούσε να συντηρήσει τη ζωή, αυξάνοντας την δελεαστική προοπτική ότι εξωγήινες μορφές ζωής μπορεί να υπάρχουν κάτω από την παγωμένη επιφάνεια.

Η Ευρώπη είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεγγάρια στο ηλιακό σύστημά μας, και από τότε που έκαναν κοντινές σε αυτή διελεύσεις τα διαστημικά σκάφη Voyager και Galileo συλλέγοντας στοιχεία, οι επιστήμονες θεωρούν πολύ πιθανό να διαθέτει κάτω από την παγωμένη επιφάνειά της ένα βαθύ ωκεανό.

Study Provides Additional Evidence for Water Vapor Plumes on ...

Οι ειδικοί έχουν από καιρό υποθέσει ότι τα νερά της Ευρώπης μπορεί να είναι κατοικήσιμα και αυτή η νέα μελέτη πρόσθεσε επιτέλους νέο ειδικό βάρος στη θεωρία αυτή, αναθεωρώντας ουσιαστικά την άποψη ότι τα υπόγεια νερά της Ευρώπης είναι ως επί το πλείστον αλμυρά. 

Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει παράλληλα και μια νέα γεωχημική μελέτη μοντελοποίησης από επιστήμονες της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), η οποία έρχεται να ενισχύσει ήδη υπάρχουσες εκτιμήσεις.

Επιστήμονες από το Jet Propulsion Laboratory της NASA χρησιμοποίησαν δεδομένα από την αποστολή Galileo για να δημιουργήσουν μια προσομοίωση μέσω υπολογιστών, σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν στην Ευρώπη και τα φυσικά χαρακτηριστικά του απέραντου υποθαλάσσιου ωκεανού.

Η ύπαρξη υγρού, νερού σε ένα ουράνιο σώμα αποτελεί μια βασική -αλλά όχι τη μοναδική- συνθήκη ανάπτυξης ζωής.

Η NASA ετοιμάζει την αποστολή Europa Clipper, που θα εκτοξευτεί σε λίγα χρόνια με προορισμό το δορυφόρο του Δία και με βασικό στόχο να αναζητήσει ίχνη ζωής.

Jupiter's Europa Has Geysers, According to the Hubble | Time

Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να υπάρχουν μικρόβια, παρόμοια με ορισμένα γήινα βακτήρια που χρησιμοποιούν διοξείδιο του άνθρακα ως πηγή ενέργειας, στον ωκεανό της Ευρώπης, ο οποίος ίσως έχει βάθος 65 έως 160 χιλιομέτρων, δηλαδή πολύ μεγαλύτερο από τους ωκεανούς του πλανήτη μας.