Ιδιαίτερα ενοχλημένος ο Μητσοτάκης με Ερντογάν - Ανεβάζει τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση

Σε ασυνήθιστους υψηλούς τόνους κινήθηκαν οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την συνάντηση που είχε με τον Νίκο Αναστασιάδη στο Μέγαρο Μαξίμου, το απόγευμα της Τρίτης. 

Πρόκειται για μία απολύτως συνειδητή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης εν μέσω της εντεινόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε στην γειτονική χώρα σαφή μηνύματα για τον τερματισμό της τουρκικής ρητορικής, σε μία περίοδο που ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να έχει χάσει για μία ακόμα φορά το μέτρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κλιμακώσει τις αντιδράσεις της σε διεθνή φόρα, αρχής γενομένης από τον ΟΗΕ όπως φάνηκε και από την επιστολή προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Η συνέχεια θα δοθεί αργότερα σήμερα όταν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στην τριμερή Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ιορδανίας που διοργανώνεται στο Ζάππειο Μέγαρο με τη συμμετοχή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Βασιλιά της Ιορδανίας Abdullah II bin Al-Hussein.

Η Σύνοδος θα είναι η τρίτη κατά σειρά. Η πρώτη έγινε στη Λευκωσία στις 16 Ιανουαρίου 2018 και η δεύτερη στο Αμμάν στις 14 Απριλίου 2019. Η τρίτη Σύνοδος επρόκειτο αρχικά να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 7 Απριλίου 2020, αλλά αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. 

Τα σχήματα συνεργασίας μεταξύ χωρών της περιοχής (αλλά και ευρύτερα), στα οποία συμμετέχει η Ελλάδα, μαρτυρούν μια συναντίληψη επί των περιφερειακών προκλήσεων και των τρόπων αντιμετώπισής τους, με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας. 

Τα σχήματα αυτά λειτουργούν εξισορροπητικά στην επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας. Ταυτόχρονα, λειτουργούν χωρίς αποκλεισμούς έναντι όποιων χωρών προσυπογράφουν την προσέγγιση αυτή.

Στη μετα-Covid εποχή, αναμένεται να βρεθούμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα. Η συγκυρία που διαμορφώνεται, επιτάσσει, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματική διακρατική συνεργασία, πρωτίστως σε νευραλγικούς (και ταυτόχρονα ευάλωτους σε «κραδασμούς») τομείς όπως ο τουρισμός, το εμπόριο και οι μεταφορές. 

Επίσης, η Σύνοδος φέρνει στο προσκήνιο την αναγκαιότητα επιστημονικής συνεργασίας και της προώθησης της έρευνας για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ο στόχος εξόδου από την παρούσα κρίση μπορεί να εξυπηρετηθεί με τον πλέον αποτελεσματικό και επωφελή τρόπο, μέσα από πολυμερή σχήματα συνεργασίας, όπως αυτό της χώρας μας με την
Κύπρο και την Ιορδανία, που δεν ανέστειλε τις δράσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Όσον αφορά στους τομείς οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας σε τριμερές επίπεδο, αναμένεται κατά τη Σύνοδο να επαναβεβαιωθεί η βούληση και των τριών πλευρών για την εμβάθυνσή της, γεγονός στο οποίο συνηγορεί και η συγκρότηση ομάδων εργασίας που θα επεξεργασθούν σε τεχνικό επίπεδο συγκεκριμένες προτάσεις.

Επιδιώκεται, τέλος, η ανταλλαγή απόψεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, με στόχο τη συνέχιση, αλλά και την ενίσχυση της υπάρχουσας συνεργασίας.

O Πρωθυπουργός συναντήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να κλιμακώσουν τις αντιδράσεις με το επόμενο διάστημα να αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.