Την τελευταία του πνοή άφησε ο 62χρονος οικοδόμος

Πρόσφατα πληροφορηθήκαμε όλοι μας ότι μία ακόμη Ιταλική ομάδα πέρασε στα χέρια Αμερικανών επενδυτών. Και βεβαίως αυτή είναι η Τζένοα, η κατά πολλούς… δεύτερη ομάδα της όμορφης Γένοβας, μετά την Σαμπντόρια.

Ο ιδιοκτήτης και πρόεδρος της Τζένοα, Ενρίκο Πρετσιόζι μία αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που για 18 χρόνια «βασιλείας» ήρθε η ώρα να αποχωρήσει. Στη θέση του αναλαμβάνει ο Τζος Γουόντερ, ιδιοκτήτης της 777 Partners, που έδωσε και την πρώτη του συνέντευξη.

Η εν λόγω επενδυτική εταιρεία έχει στο χαρτοφυλάκιό της και την Ισπανική Σεβίγια. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε σχετικά ο κ. Γουόντερ για το ποια από τις δύο θα αποτελεί προτεραιότητα, απάντησε γρήγορα και αποφασιστικά: «Προτεραιότητά μας στο ποδόσφαιρο είναι η Τζένοα». Κι αυτομάτως έκλεισε πολλά στόματα!

Πολλοί που ήταν παρόντες σίγουρα εξεπλάγησαν καθώς άλλο το μέγεθος της Σεβίγια (τουλάχιστον προς το παρόν) άλλο της Τζένοα… Όμως η απάντηση ήταν σαφής και κατηγορηματική οπότε και έληξε οποιαδήποτε άλλη σκέψη σχεδόν εν της γενέσει της. Δίπλα στο «μεγάλο αφεντικό» ήταν οι εκπρόσωποι του επενδυτικού ταμείου το οποίο ιδρύθηκε το 2015 με έδρα το Μαιάμι. Τα όνομά τους είναι Χουάν Αρσινιέγας και Αντρές Μπλάθκεθ και μάλιστα η φιγούρα του τελευταίου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, ειδικά αν θέλει κάποιος να ανατρέξει στον φάκελο της Σεβίγια.

Ιδιοκτήτης 777 Partners: Προτεραιότητά μας η Τζένοα, όχι η Σεβίγια | staramopoulos

Μάνος Σταραμόπουλος Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo

Ο κ. Μπλάθκεθ, σε μία φωτογραφία της Ιταλικής έγκυρης πολιτικής εφημερίδας Repubblica φαίνεται να κρατάει  στο πόδι του μία μπάλα και παρουσιάζεται ως εκπρόσωπος του ταμείου για θέματα ποδοσφαίρου.  Στο προσωπικό αρχείο που φιλοξενεί ο ιστότοπος 777 Partners παρουσιάζεται, μεταξύ άλλων, ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Σεβίγια.  

Μια ελαφρώς χρονολογημένη αναφορά, για να το θέσω ήπια και όχι αυστηρά. Γιατί στο διοικητικό συμβούλιο του ανδαλουσιανού συλλόγου ο Μπλάθκεθ  δεν έχει καθίσει σχεδόν ούτε ένα χρόνο.

Στις 4 Δεκεμβρίου 2020 απορρίφθηκε από τον κόσμο κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης των μετόχων. Εκείνη την ημέρα,  ποσοστό 81,80% των ψηφοφόρων μίλησε για την απομάκρυνση των  «Αμερικανών» από το διοικητικό όργανο του συλλόγου, όπου οι 777 Partners κάθονταν ως κάτοχοι του 7,5% του πακέτου μετοχών που ελέγχονταν μέσω του οχήματος Sevillistas Unidos 2020 SL.

Η ιστορία της περιπέτειας της Ανδαλουσίας που ανέλαβε το αμερικανικό ταμείο είναι μάλλον περίπλοκη. Ξεκινά τον Ιούνιο του 2018 όταν η εταιρεία 777 Partners καταφέρνει  να συγκεντρώσει  πάνω από το 6% του πακέτου μετοχών (το οποίο στη συνέχεια θα αυξηθεί στο 7,5%, ενώ άλλες πηγές κάνουν λόγο ακόμη και για 12%) χάρη στη συμμαχία με τον σημερινό πρόεδρο του συλλόγου Χοσέ Κάστρο Καρμόνα.  

Ο τελευταίος, από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2013, δεσμεύτηκε  να αποκρούσει τις επιθέσεις του πρώην προέδρου, του δικηγόρου Χοσέ Μαρία Ντελ Νίδο Μπεναβέντε.  Ο οποίος ήταν επικεφαλής του συλλόγου από το 2002 έως το 2013, αλλά στη συνέχεια αναγκάστηκε να παραιτηθεί λόγω της τελικής ποινής 7 ετών φυλάκισης για την υπόθεση «Minutas», μια ιστορία  περιστασιακών επαγγελματικών συμβουλών που δόθηκαν από τον δήμο της Μαρμπέγια.

 Ο Ντελ Νίδο συνεχίζει να κατέχει το μεγαλύτερο πακέτο μετοχών και αναζητά συμμάχους για να ανατρέψει το υπόλοιπο της τρέχουσας διοίκησης. Σε αυτόν τον προσωπικό πόλεμο ήρθε να διακόψει τις σχέσεις του με τον γιο του Χοσέ Μαρία ντελ Νίδο Καράσκο , ο οποίος είχε εισαχθεί για να εξασφαλίσει την οικογενειακή συνέχεια στην κατεύθυνση του Κάστρο, αλλά στη συνέχεια αποκηρύχθηκε από τον αγαπημένο του γονέα επειδή ήταν ένοχος για υπερβολική οικειότητα με τους «εχθρούς».  

Ο κύριος των 777 Partners είχε προσεγγίσει τον Κάστρο σε μια λειτουργία κατά του Ντελ Νίδο. Αλλά στη συνέχεια το σύμφωνο μεταξύ των κομμάτων έσπασε και σε εκείνο το σημείο υπήρξε μια ανατροπή των συμμαχιών: το αμερικανικό ταμείο και ο πατέρας του Ντελ Νίδο ενώθηκαν και αγωνίστηκαν μαζί για να ανατρέψουν την ισορροπία και να πάρουν την ηγεσία της Σεβίγια.

Σε όλα αυτά,  το «μίσος» κατά των Αμερικανών φάνηκε  από την πρώτη κιόλας στιγμή. Στις ιβηρικές χώρες, η συμμετοχή των οπαδών στη συντροφική ζωή του συλλόγου είναι σοβαρό θέμα. Και για τους οπαδούς-μέλη της Σεβίγια , εκείνους τους Αμερικανούς που φθάνουν από τον ωκεανό και προσποιούνται, μέσω του Ισπανού εκπροσώπου τους (Μπλάθκεθ , στην πραγματικότητα, ο οποίος μάλιστα μιλά για την αναπαραγωγή του μοντέλου του Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς  του NBA) για να διδάξουν στον υπόλοιπο κόσμο πώς οι επιχειρήσεις έχουν τελειώσει και ο τρόπος με τον οποίο το ποδόσφαιρο πρέπει να προσανατολιστεί στη λέξη της χρηματοδότησης ήταν αντικείμενο άμεσης και φυσικής δυσπιστίας. Η συμμαχία με τον πατέρα του Νελ Νίδο  έχει κάνει τον κύκλο της. Οι άνθρωποι και κυρίως οι οπαδοί της Σεβίγια δεν  θέλει τους κυρίους της 777 Partners.

 Αντ ‘αυτού, οι κύριοι των 777 Partners,  παρέα με τον πατέρα του Ντελ Νίδο , δεν το βάζουν κάτω. Και κάνοντας χρήση του ισπανικού εταιρικού δικαίου, το οποίο επιτρέπει σε κάθε άτομο που κατέχει τουλάχιστον το 5% του πακέτου μιας εταιρείας, κάλεσαν μια άλλη έκτακτη συνεδρίαση της Σεβίγια.  Θα πραγματοποιηθεί στις 26 Οκτωβρίου η πρώτη συνεδρίαση , με τη δεύτερη κλήση την επόμενη ημέρα. Μαζί με τον πατέρα Ντελ Νίδο , οι Αμερικανοί της Γένοβας κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να πάρουν την ομάδα της Ανδαλουσίας, παρά το βαθύ μίσος που προκαλούν. Τώρα κ. Γουόντερ που στοχεύετε στην δημιουργία μιας αρκετά ισχυρής ομάδας η οποία κάποια στιγμή τα προσεχή χρόνια θα είναι σε θέση να συναγωνισθεί τις άλλες ομάδες της Serie A,  ποιος επαναλαμβάνει την ιστορία της Τζένοα ως προτεραιότητας και της Σεβίλλης ως δευτερεύουσας επένδυσης; Ο καιρός ή εσείς κάποια στιγμή θα πρέπει με τις πράξεις σας να δώσετε τις απαντήσεις!