Είδηση που ενδιαφέρει όλους: Δωρεάν νοσηλεία σε ιδιωτικά νοσοκομεία όταν... | 4816632 scaled

Απόφαση βόμβα του ΣτΕ δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες (ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ) να νοσηλεύονται χωρίς κόστος σε ιδιωτικά νοσοκομεία, ακόμη και αν δεν είναι συμβεβλημένα με τον ασφαλιστικό τους φορέα, για επείγοντα περιστατικά, όταν στα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν να βρουν κρεβάτι, ή δεν υπάρχουν οι απαραίτητες σύγχρονες μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας, ή δε λειτουργούσαν τα ιατρικά μηχανήματα για την περίθαλψη τους.

Η δικαστική απόφαση αφορά σύζυγο ασφαλισμένου η οποία ήταν στον έκτο μήνα κύησης και χρειάστηκε να εισέλθει εκτάκτως σε μαιευτήριο λόγω ρήξης θυλακίου. Δύο μέρες μετά γέννησε ένα αγοράκι, το οποίο εισήχθη σε μονάδα εντατικής παρακολούθησης νεογνών, λόγω προωρότητας σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Το μωρό, δύο μήνες περίπου μετά, εξήλθε από την εν λόγω ιδιωτική  μονάδα, όταν βρέθηκε κενή θερμοκοιτίδα    στο γενικό νοσοκομείο παίδων η «Αγία Σοφία», όπου και τότε διεκομίσθη.

Το σύνολο των  νοσηλειών   του μωρού στην ιδιωτική μονάδα ανήλθαν σε 24.370 ευρώ, καθώς αντιμετώπιζε διάφορα σοβαρά προβλήματα.

Ο ασφαλιστικός φορέας, δέχθηκε μεν ότι επρόκειτο για επείγον περιστατικό, αλλά  αρνήθηκε να καταβάλλει όλο το ποσό, δίνοντας μόνο ό,τι ισχύει στην κρατική διατίμηση, δηλαδή 8.599 ευρώ. Έτσι κινήθηκε δικαστικά και οι ανώτατοι δικαστές έκαναν δεκτό το αίτημά του κρίνοντας ότι ο ΕΦΚΑ «υποχρεούται να παρέχει στους ασφαλισμένους του νοσοκομειακή περίθαλψη και όταν αδυνατεί αντικειμενικά προς τούτο, οφείλει να καταβάλει το σύνολο των δαπανών, στις οποίες αυτοί (σ.σ.: ασφαλισμένοι) υποβλήθηκαν εξαιτίας αυτής της αδυναμίας του και όχι να καταβάλει μόνο το ποσό της κρατικής διατίμησης».