Την άποψη πως οι άνθρωποι του Ισλάμ είναι «είναι άνθρωποι του πολέμου και των εξαπλώσεων» διατύπωσε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του OPEN.

Συγκεκριμένα, ο αρχιεπίσκοπος είπε πως το Ισλάμ δεν είναι θρησκεία αλλά πολιτικό κόμμα και συμπλήρωσε ότι «αυτό είναι χαρακτηριστικό του Ισλάμ, το λέει και η διδασκαλία του Μωάμεθ» όσον αφορά την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Πρόσθεσε ότι ο Μωάμεθ ο Πορθητής είχε συμβούλους Έλληνες και ότι έπρεπε να ενώσει τη χριστιανική κοινότητα και να την αναθέσει στον Πατριάρχη αλλά τελικά επελέγη ο ανθενωτικός Γεννάδιος Σχολάριος.

Μιλώντας για το ρόλο της Εκκλησίας στην επανάσταση του 1821, ο αρχιεπίσκοπος περιέγραψε περιστατικά που αφορούν τον Αθανάσιο Διάκο και ανέφερε για τους κληρικούς πως: «Δεν υπήρχε κανένα σημαδάκι επαναστάσεως που δεν ξεκίνησε από κάποιο μικρό μοναστήρι, κάποιον κληρικό».

Σε τοποθέτησή του για τα κρυφά σχολεία, είπε: «Η αλήθεια είναι ότι έχει ηρωοποιηθεί αυτό το θέμα. Αλλά εκ των πραγμάτων, όποιος έχει διαβάσει τα βιβλία που έχουν βγει για την περίοδο της τουρκοκρατίας, σχετικά με την εκπαίδευση, παίρνει μία σαφή εικόνα, ότι δεν ήταν δυνατό τα ελληνόπουλα να έχουν σχολεία. Κατ’ ανάγκη θα πήγαιναν εκεί που υπήρχε κάποιο φως. Το φως αυτό ήταν τα μοναστήρια με τους λίγους καλόγερους, με τα λίγα γράμματα που ήξεραν (…) Δεν το έλεγαν σχολείο, αλλά κατηχητική προσφορά».