Η Κυπριακή κυβέρνηση αντέδρασε επιτέλους, και έκανε μετά από πολλά χρόνια, μια κίνηση-απάντηση στις προκλήσεις των τουρκοκυπρίων του Τατάρ, ενώ αναμένεται απάντηση-αντίδραση από το κατοχικό καθεστώς, και την Άγκυρα.

Η απόφαση του κυπριακού υπουργικού Συμβουλίου να αφαιρέσει τα διαβατήρια τόσο του ιδίου του Τατάρ, όσο και περίπου 20 στενών συνεργατών του, χαιρετίζεται από διπλωμάτες, οι οποίοι θεωρούν την κίνηση του Νίκου Αναστασιάδη, να δείξει στους Τ/Κ τι σημαίνει να μην έχεις την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη, ως μια επιβαλλόμενη  απάντηση, μια και η ηγεσία των τουρκοκυπρίων, θεωρούσε ότι έπαιζε εν ου παικτοίς.

Παράλληλα αιφνιδίασε τους τουρκοκύπριους, οι οποίοι έρχονται απέναντι σε μια πραγματικότητα που θεωρητικά την προωθούν, πρακτικά όμως την απεύχονται, γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των τουρκοκυπρίων δεν θέλει να απωλέσει την ιδιότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Και στην περίπτωση που διχοτομηθεί το νησί, τότε η κατεχόμενη Κύπρος θα πάψει να ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έχουν διαμηνύσει ουκ ολίγες φορές οι Βρυξέλλες. 

Η απόφαση ελήφθη -όπως εξηγούσαν στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης- λόγω των προκλητικών ενεργειών του Τατάρ στο θέμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. 

Τι λέει ο Αναστασιάδης σε συνομιλητές του

Σύμφωνα με πληροφορίες του vradini.gr  συνομιλητές του Νίκου Αναστασιάδη που γνώριζαν τις προθέσεις του, επέσεισαν τους κινδύνους που μπορεί να έχει μια τέτοια κίνηση. Ο Κύπριος πρόεδρος ήταν αμετάπειστος, και είπε ότι προηγήθηκαν πολλά που καθιστούν μια τέτοια απόφαση επιβεβλημένη πια. 

“Δεν μπορεί κάποιος ο οποίος δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και ισχυρίζεται ότι έχει δικό του κράτος να κατέχει το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας, να προπαγανδίζει υπέρ της απόσχισης, υπέρ της διχοτόμησης της χώρας, την ώρα που το Σύνταγμα προβλέπει ότι θα πρέπει να είσαι πιστός στις συνταγματικές διατάξεις και να υπερασπίζεσαι την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας σου», ανέφερε στους συνομιλητές του.

Μάλιστα τους ενημέρωσε ότι δεν είχε πρόθεση να αφαιρέσει μόνο το διαβατήριο του Τατάρ, αλλά και άλλων αξιωματούχων του σημερινού κατοχικού καθεστώτος.

Κάπως έτσι, ελήφθησαν ανάλογες αποφάσεις και για άλλους Τ/Κ αξιωματούχους, που όπως αναφέρει η κυπριακή κυβέρνηση «με τις πράξεις ή και τις ενέργειες τους υπονομεύουν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφόρηση του vradini.gr η απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης ήταν σε γνώση του υπουργείου Εξωτερικών και μάλιστα υπήρχε θερμή συμφωνία του Νίκου Δένδια.

Όπως εξήγησε κυπριακή πηγή στο vradini.gr  η κυβέρνηση αποφάσισε την μη ανανέωση ή μη έκδοση διαβατήριων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Τουρκοκύπριους, “που είτε συμμετέχουν στο ούτω καλούμενο υπουργικό συμβούλιο του ψευδοκράτους, είτε αποτελούν μέλη της επιτροπής ανοίγματος Βαρωσίων”.

Όπως εξηγεί η ίδια πηγή, πρόκειται για τα πρόσωπα τα οποία με ενέργειες τους εχθρικές προς την Κυπριακή Δημοκρατία, προωθούν την υλοποίηση των σχεδιασμών της Τουρκίας για αλλαγή του καθεστώτος της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η κίνηση του κ. Αναστασιάδη προκάλεσε όπως ήταν φυσικό, την οργή του Τ/K ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ο οποίος κατηγόρησε την κυπριακή κυβέρνηση για… ρατσισμό και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Καταδικάζω την ελληνική διοίκηση που πήρε αυτή την απόφαση. Αυτό είναι αναχρονισμός, είναι ρατσισμός, είναι λάθος όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν έχει νομική βάση. Είναι απαράδεκτο να γίνεται μια τέτοια διάκριση μεταξύ πολιτών» δήλωσε, προσθέτοντας: «Aυτό δεν είναι ατομικό ζήτημα. Προσωπικά, δεν χρησιμοποιώ αυτό το διαβατήριο για χρόνια, η απόφαση δεν με δεσμεύει. Ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τους ανθρώπους και την κοινωνία μας. Εάν οι άνθρωποι μας έχουν λάβει ποτέ αυτά τα διαβατήρια, οφείλεται στις συνθήκες που βρίσκονται».

Πέραν τούτων, ο Τατάρ είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια κοινή δημοκρατία δύο λαών και ότι το διαβατήριο αφαιρέθηκε από το δικαίωμα που απορρέει από τη συμφωνία. Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε επίσης ότι: «κατά κάποιον τρόπο το αντίπαλο μέρος κατέλαβε την Κυπριακή Δημοκρατία και σήμερα αντιμετωπίζεται ως Ελληνική Δημοκρατία». Πρόσθεσε ότι η ανάκληση των διαβατηρίων είναι μια συμπεριφορά που δεν μπορεί να εγκριθεί οπουδήποτε στον κόσμο.