Σε ισχύ αναμένεται να τεθεί η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σκούτερ και ποδηλάτων από τις αρχές του επόμενου έτους.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανακοινώθηκε πριν από μία εβδομάδα από το Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατηζάκη, ο οποίος υπογράμμισε αυτή δεν θα είναι κλιμακωτή, αλλά οριζόντια.

Επιπλέον, από τις δηλώσεις του Υπουργού προκύπτει ότι η επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου ή σκούτερ θα είναι ακόμα πιο ελκυστική για τον αγοραστή.

Το νομοσχέδιο για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης θα τεθεί σε διαβούλευση τον Ιούνιο και η χρηματοδότηση θα προέλεθει από το Ταμείο των Ρύπων.

Όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», ένα από τα βασικά σενάρια για την επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων,είναι η ενίσχυση με ποσό της τάξης των 4.500 ευρώ για όχημα αξίας έως 40.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου επαγγελματικής χρήσης (ταξί) η επιδότηση αναμένεται να κυμανθεί ανάμεσα στα 3.500 και 5.000 ευρώ.

Αναφορικά με τα ηλεκτρικά ποδήλατα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ, ενώ ακόμη μεγαλύτερο αναμένεται να είναι το ποσό για την αγορά ηλεκτρικού σκούτερ.

Εκτός από την επιδότηση για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ποδηλάτων και σκούτερ, πρόκειται να ανακοινωθούν και φορολογικά και άλλα κίνητρα.

Συγκεκριμένα, εξετάζονται τα εξής:

-απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης για αντικατάσταση οχημάτων παλαιάς τεχνολογίας
-μειωμένος φόρος κατανάλωσης (στο 13%)
-εξαίρεση υπαγωγής του ΦΠΑ ή καθορισμός μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ
-μηδενικά τέλη κυκλοφορίας για 4 χρόνια
-μειωμένα τέλη σε διόδια (θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες παραχωρήσεων)
-ελεύθερη πρόσβαση στον δακτύλιο