Πολιτική

Ηλιόπουλος: Άνοιγμα της αγοράς χωρίς γενναία μέτρα στήριξης, θα είναι μια παρένθεση πριν τα λουκέτα

«Η συνταγογράφηση παραμένει η αναγκαία λύση για τα τεστ» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΖΑ

iliopoulos

«Είναι φανερό πως η στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας που έχει επιλέξει η κυβέρνηση δεν δουλεύει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100.3 FM.

«Δεν γίνεται όταν μια χώρα είναι 5 μήνες σε lockdown, τα αποτελέσματα να είναι αυτά που βλέπουμε σήμερα», σημείωσε. «Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Παγκόσμιου Ιατρικού Συλλόγου, οι βασικές εστίες υπερμετάδοσης είναι δύο, οι χώροι δουλειάς και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Και εκεί η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο», ανέφερε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Πολλές φορές μάλιστα τα έκανε χειρότερα. Όταν για παράδειγμα θεσμοθέτησε ένας εργαζόμενος που μπαίνει σε καραντίνα να πρέπει για ένα μήνα μετά να δουλεύει απλήρωτες υπερωρίες, αυτό είναι ένα αντικίνητρο για να κάνει το τεστ», τόνισε και πρόσθεσε ότι «σε πολλούς χώρους εργασίας έχει υπάρξει τεράστιος αριθμός κρουσμάτων».

Σε σχέση με το άνοιγμα κοινωνικών δραστηριοτήτων τις επόμενες μέρες, ο Νάσος Ηλιόπουλος υποστήριξε πως «οτιδήποτε ανοίξει, πρέπει να γίνει με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας, για να μην επιστρέψουμε πάλι στα ίδια», δίνοντας το παράδειγμα των σχολείων «τα οποία δεν γίνεται να ανοίξουν πάλι με 25 μαθητές ανά τμήμα».

Όσον αφορά τα self tests, υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό “ΕΟΔΥ”, πρέπει να είναι μόνο συμπληρωματικά». «Από την πλευρά μας, επιμένουμε στη συνταγογράφηση των τεστ», ανέφερε και σημείωσε ότι «με βάση τον ECDC, ένας πολίτης με συμπτώματα πρέπει να κάνει μοριακό τεστ». «Τα rapid tests και τα εφάμιλλα self tests, δεν είναι τόσο αξιόπιστα στους ασυμπτωματικούς και αυτό το γνωρίζουμε από τα στοιχεία», πρόσθεσε ο Νάσος Ηλιόπουλος, τονίζοντας παράλληλα ότι «το ζήτημα του διαγνωστικού ελέγχου δεν μπορεί να επαφίεται στην ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη, αλλά πρέπει να γίνεται με όρους υγειονομικής επιτήρησης».

Αναφερθείς ειδικότερα στο άνοιγμα της αγοράς, επισήμανε ότι «ακόμα και αν ανοίξει αύριο, αν δεν υπάρχουν πραγματικά μέτρα οικονομικής στήριξης, στα οποία δεν έχει προχωρήσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, το άνοιγμα θα είναι ένα προσωρινό στάδιο πριν το τελικό λουκέτο».

Υπενθύμισε ότι «το 2020 η χώρα κατέγραψε την τρίτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη». «Αυτό που πρέπει τώρα να γίνει είναι να υπάρξει ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, ένα μεγάλο κομμάτι του οποίου δημιουργήθηκε μέσα στις αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες της πανδημίας», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για «διαγραφή ενός γενναίου κομματιού του χρέους και ρύθμιση του υπολοίπου σε ένα σχήμα της τάξης των 120 δόσεων». «Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και θα έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη της οικονομίας», συμπλήρωσε.

Περιγράφοντας το γενικό πλαίσιο των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, επισήμανε την «ανάγκη για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, τη διασφάλιση σταθερών, καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας».

Τέλος, όσον αφορά τη συζήτηση στη Βουλή για την προανακριτική, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση βασίστηκε σε μία ιδιωτική διαφορά, την οποία μάλιστα ο κ. Καλογρίτσας έχει χάσει σε διεθνές διαιτητικό δικαστήριο». Πρόσθεσε όμως ότι η ΝΔ «έκανε άθελά της ένα σημαντικό δώρο στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία». «Βοήθησε να θυμηθούμε ότι με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μπήκαν για πρώτη φορά κανόνες στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και οι καναλάρχες πλήρωσαν πρώτη φορά για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Και αυτό είναι το “έγκλημα” του ΣΥΡΙΖΑ που η ΝΔ δεν μπορεί να συγχωρέσει», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Δείτε επίσης