Ινδία: Νέο τραγικό ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού - Πάνω από 360.000 νέες μολύνσεις

Νέο τρομακτικό ρεκόρ μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό σημειώθηκε στην Ινδία, με πάνω από 217.000 κρούσματα να καταγράφονται μέσα σε μία ημέρα, σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιοποίησαν σήμερα οι αρχές.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 217.353 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολό τους να φθάνει πλέον τα 14,3 εκατομμύρια· πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον κόσμο, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ (31+ εκατ.).

Πρόκειται για το όγδοο συνεχόμενο ρεκόρ που καταγράφηκε μέσα στις τελευταίες εννιά ημέρες.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων 1.185 ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας σε 174.308 νεκρούς στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας.

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων αποδίδεται εν μέρει στις μεγάλες συναθροίσεις πιστών για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά· ενώ πολιτικοί συνεχίζουν απτόητοι να οργανώνουν προεκλογικές συγκεντρώσεις, παρά τις προειδοποιήσεις πως ίσως επιδεινώσουν την επιδημία.

Καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με γιγαντιαίων διαστάσεων δεύτερο κύμα της πανδημίας, οι αρχές στο Μουμπάι, στο Νέο Δελχί και σε άλλες ινδικές μητροπόλεις επιβάλλουν μέτρα. Ταυτόχρονα, αυξάνονται οι εκκλήσεις να επιταχυνθεί η εκστρατεία ανοσοποίησης, καθώς τα νοσοκομεία κατακλύζονται από ασθενείς.

Ειδικοί είχαν εκφράσει ανησυχία για την εξάπλωση πιο μολυσματικών και πιο θανατηφόρων παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορονοϊού, ειδικά εξαιτίας της ευρείας συμμετοχής σε θρησκευτικές γιορτές και προεκλογικές εκδηλώσεις.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet νωρίτερα αυτόν τον μήνα περιείχε την εκτίμηση ότι οι θάνατοι στην Ινδία μπορεί να έχουν διπλασιαστεί τον Ιούνιο.

«Η μεγαλύτερη μάχη που έχουμε να δώσουμε είναι στην κοινωνία», διότι «ο κόσμος έχει υιοθετήσει χαλαρή στάση», έκρινε ο υπουργός Υγείας Δρ. Χαρς Βαρντάν.

Κορυφαίοι πολιτικοί, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ραχούλ Γκάντι, έχουν κάνει εμφανίσεις σε μεγάλες προεκλογικές συγκεντρώσεις ενόψει των εκλογών σε πέντε ινδικά ομόσπονδα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Βεγγάλης.

Πλάνα και φωτογραφίες από τις συγκεντρώσεις αυτές εικονίζουν χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς μάσκες, να στέκουν ο ένας δίπλα στον άλλο και να φωνάζουν συνθήματα στη διάρκεια των ομιλιών πολιτικών, παραβιάζοντας τα μέτρα της επιλεγόμενης κοινωνικής απόστασης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Αμίτ Σα αναμένεται να εμφανιστεί σε συγκεντρώσεις στη Δυτική Βεγγάλη εντός της ημέρας.

Εκατοντάδες πιστοί που πήραν μέρος σε θρησκευτική εορτή στη Χαριντουάρ, στο βόρειο τμήμα της χώρας, διαγνώστηκε πως προσβλήθηκαν από τον νέο κορονοϊό. Χιλιάδες άνθρωποι συναθροίστηκαν για να κάνουν λουτρό στον Γάγγη. Οι πιστοί θεωρούν ότι με τα λουτρά αυτά, ξεπλένουν τις αμαρτίες τους.

Η γιορτή Κουμπ Μελά, που άρχισε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, χαρακτηρίζεται από ειδικούς και αξιωματούχος πιθανή αιτία «υπερμετάδοσης».

Όσο για την εκστρατεία ανοσοποίησης, οι ινδικές αρχές έχουν εμβολιάσει μέχρι εδώ 115 εκατ. ανθρώπους, τον υψηλότερο αριθμό πολιτών οποιασδήποτε χώρας του κόσμου μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα – που όμως δεν είναι παρά πολύ μικρό μέρος του συνολικού πληθυσμού (1,4 δισεκ. άνθρωποι). Εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης, η Ινδία μετατράπηκε από χώρα που κάνει μαζικές εξαγωγές εμβολίων σε χώρα που κάνει εισαγωγές εμβολίων.

Το Νέο Δελχί θα αρχίσει μέσα στον μήνα να εισάγει ποσότητες του ρωσικού εμβολίου Sputnik V προκειμένου να ανοσοποιηθούν 125 εκατ. άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ