Ένας Ινδός τρομοκράτης με το επώνυμο  Nijjar που ήταν καταζητούμενος για σοβαρότατη υπόθεση τρομοκρατίας στο κρατίδιο Punjab, συνελήφθη από τις ινδικές μυστικές υπηρεσίες στο Ν. Δελχί , με τις κατηγορίες για σχέσεις  με ακραίους Ισλαμιστές τρομοκράτες και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν και άλλες αξιόποινες πράξεις, όπως αναφέρει το nationalpost.com.cy.

Η ινδική υπηρεσία πληροφοριών (NIA) έχοντας πληροφορίες πιθανόν και από την Κύπρο, ανέμενε κατά την άφιξή του από την μεγαλόνησο,  τον Χαλιστάνι Γκουρντέπ Σινγκ Νιτζάρ, ο οποίος ήταν καταζητούμενος στο κρατίδιο Πουντζάμπ με την κατηγορία προμήθειας όπλων για τρομοκρατία στην περιοχή Φατχάρχ Σαχχ.

Η ινδική αστυνομία πιστεύει ότι ο συγκεκριμένος τρομοκράτης είναι ένα από τα βασικά μέλη που εμπλέκονται στην διάδοση προπαγάνδας εναντίον της χώρας μεταξύ της νεολαίας των Σιχ, τους οποίους καθοδηγεί να συμμετάσχουν απόσχισης της επαρχίας Khalistan.

Αξιωματούχοι των ινδικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζονται ότι ο Nijjar χρησιμοποιούσε πολλούς λογαριασμούς και σελίδες κοινωνικών μέσων, ενώ συμμετείχε ενεργά σε δραστηριότητες κατά της Ινδίας από την Κύπρο.

Υπενθυμίζουμε ότι Ινδία και Κύπρος αποφάσισαν την συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των αμυντικών, πολιτικών, οικονομικών, προξενικών και πολιτιστικών δεσμών.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουμε τον πέμπτο γύρο διαβουλεύσεων μεταξύ Ινδίας και Κύπρου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου.

Delhi: NIA arrests absconding Khalistani terrorist Nijjar from IGI airport  | India News – India TV

Οι ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας έχουν συγκεντρώσει στοιχεία που υποδηλώνουν ότι άτομα που εδρεύουν στην Τουρκία, με την προφανή υποστήριξη της κυβέρνησης της Άγκυρας, διευκολύνουν ομάδες Ινδών μουσουλμάνων τρομοκρατών να ταξιδέψουν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό του ISIS.

Οι ινδικές υπηρεσίες ασφαλείας ανησυχούν όλο και περισσότερο καθώς προβλέπουν τη χρήση τρομοκρατικών ομάδων με έδρα το Πακιστάν, από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε επιθετικά σχέδια κατά της Ινδίας με σκοπό να  ενισχύσουν τη δημοτικότητά του Τούρκου προέδρου στους μουσουλμάνους της Νοτίου Ασίας.