InnoStars Awards: Με 15 νέες καινοτομίες στον τομέα της υγείας, στους ημιτελικούς

Ρεκόρ νέων ιδεών, έφερε η πανδημία,  στα φετινά Βραβεία InnoStars, με τον αριθμό των ομάδων που επιχειρούν να αντιμετωπίσουν μερικές από τις πιο επείγουσες προκλήσεις στον τομέα της υγείας, για την ευεξία των πολιτών και την ανακούφιση των ασθενών, να αυξάνεται  κατά 47% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Ειδικότερα, μία φορητή συσκευή για συνεχή παρακολούθηση «στο σπίτι» ασθενών με σκολίωση, είναι η ελληνική πρόταση η οποία έχει προκριθεί στους ημιτελικούς του InnoStars Awards, του προγράμματος του EIT Health για νεοσύστατες επιχειρήσεις από χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.

Το InnoStars Awards ανήκει στα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα επιτάχυνσης του EIT Health για νεοφυείς επιχειρήσεις με πρωτότυπο ή ελάχιστο βιώσιμο προϊόν.

Μάλιστα, από τις 15 ομάδες που περιλαμβάνονται στη λίστα, τρεις προέρχονται από την Ιταλία με τρείς προτάσεις ενώ Ρουμανία. Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία εκπροσωπούνται με δύο προτάσεις και από μία πρόταση έχουν Ελλάδα, Πολωνία, Εσθονία και Λιθουανία.

«Κάθε χρόνο, ο θεσμός InnoStars Awards προσελκύει πρωτοποριακές λύσεις ιατρικής, βιοτεχνολογίας ή ψηφιακής υγείας που απώτερο σκοπό έχουν να ανταποκριθούν σε μερικές από τις πιο επείγουσες προκλήσεις της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών», δήλωσε ο  RIS Business Creation Manager των EIT Health InnoStars  Tamas Bekasi.

Κατά τον ίδιο:  «Φέτος, με μεγάλη ευχαρίστηση και χαρά, παρατηρήσαμε μια μεγάλη κλιμάκωση της συμμετοχής. Η πανδημία έδωσε ώθηση σε νέες ιδέες και παρακίνησε τους καινοτόμους να κάνουν το επόμενο βήμα.

Το κλειδί για την επιτυχία πολύ συχνά είναι η ενίσχυση των φιλόδοξων ομάδων με επιχειρηματικές δεξιότητες, η δικτύωση και η υποστήριξη στην οικοδόμηση διεθνούς αναγνώρισης. Αυτό ακριβώς κάνουμε»

Για να προσθέσει:  «Τα τελευταία πέντε χρόνια τα InnoStars Awards έχουν βοηθήσει δεκάδες ομάδες να μεταβούν από το πρωτότυπο στάδιο στο επίπεδο της αγοράς.

Οι καλύτερες ομάδες με τις πιο βιώσιμες ιδέες έλαβαν εξωτερική χρηματοδότηση, μεγάλοι επενδυτές εκδήλωσαν σοβαρό ενδιαφέρον για αυτές και κατάφεραν να αναπτυχθούν».

Πιο αναλυτικά, οι ομάδες που προκρίθηκαν στους ημιτελικούς θα λάβουν από 25.000 ευρώ,  τα οποία χαρακτηρίζονται ως «έξυπνα χρήματα» καθώς θα τα χρησιμοποιήσουν για εκπαίδευση στην επιχειρηματικότητα και καθοδήγηση από καταξιωμένους ειδικούς στον τομέα.

Οι δέκα ομάδες με τις καλύτερες επιδόσεις θα προκριθούν στον τελικό, αφού αξιολογηθούν από διεθνή κριτική επιτροπή, και θα κερδίσουν έως και 25.000 ευρώ επιπλέον για την προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας τους στην αγορά.

Σημειώνεται πως η ελληνική συμμετοχή που προκρίθηκε στους ημιτελικούς των InnoStars Awards 2021 αφορά το καινοτόμο προϊόν που ονομάζεται ScolioSense και αναπτύχθηκε από τη νεοφυή επιχείρηση AidPlex με έδρα στη Θεσσαλονίκη.

Η ομάδα ανέπτυξε τη συγκεκριμένη λύση η οποία στοχεύει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της σκολίωσης, προσφέροντας ένα σύστημα διαχείρισης του ασθενούς (σε εκκρεμότητα διπλώματος ευρεσιτεχνίας),

αποτελούμενο από μια έξυπνη φορητή συσκευή για παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της τήρησης της θεραπείας, μια εφαρμογή για κινητές συσκευές για τους ασθενείς και μια διαδικτυακή εφαρμογή για τους κλινικούς γιατρούς.

Υπενθυμίζεται ότι το EIT Health είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα για την καινοτομία στον τομέα της υγείας.

 Αποτελούμενο από περίπου 150 εταίρους, το EIT Health είναι ένα μοναδικό ευρωπαϊκό δίκτυο κορυφαίων εταιρειών, πανεπιστημίων, κέντρων έρευνας και ανάπτυξης, ινστιτούτων και μονάδων υγείας.

Ο ρόλος του EIT Health είναι να δομήσει ένα οικοσύστημα που θα ευνοεί την ανάπτυξη της υγειονομικής περίθαλψης για ένα μέλλον με καλύτερη υγεία για τους Ευρωπαίους πολίτες. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.

Όσον αφορά το EIT Health InnoStars, ο  συνεργατικός σχηματισμός InnoStars είναι μία από τις επτά γεωγραφικές ενότητες του EIT Health. Καλύπτει το ήμισυ της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας, καθώς και πρόσθετες περιφέρειες που περιλαμβάνονται στο περιφερειακό πρόγραμμα καινοτομίας του ΕΙΤ – τα κράτη της Βαλτικής, την Κροατία, τη Σλοβακία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία.

Πρόκειται για μια ομάδα χωρών που χαρακτηρίζονται ως μέτριας καινοτομίας στον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας. Το InnoStars εστιάζει στην προώθηση της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εκπαίδευσης στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, της υγιεινής διαβίωσης και της ενεργού γήρανσης, και στη μείωση του χάσματος μεταξύ πρωτοπόρων και ανερχόμενων περιφερειών.

Αναφορικά με το EIT Regional Innovation Scheme Programme (EIT RIS), το Σύστημα Περιφερειακής Καινοτομίας του ΕΙΤ,  δημιουργήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας προκειμένου να συμβάλει στη μείωση του χάσματος μεταξύ ευρωπαϊκών περιφερειών με υψηλό δείκτη καινοτομίας και περιφερειών που βελτιώνουν τη θέση τους στην κατάταξη.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, δημιουργήθηκαν οι τοπικοί κόμβοι καινοτομίας, EIT Health Hubs. Στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, το πρόγραμμα αναπτύσσεται από το 2016 και συντονίζεται από το EIT Health InnoStars.

 Το πρόγραμμα ενσωματώνει 13 EIT Health Hubs που βρίσκονται σε 12 χώρες σε όλη την Ανατολική, Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Αυτοί οι κόμβοι, μεταξύ των οποίων και το ΕΚΤ, λειτουργούν ως σημεία πρόσβασης στο πανευρωπαϊκό δίκτυο του EIT Health που συμπεριλαμβάνει κορυφαία πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες στον χώρο της υγείας και της καινοτομίας.

 Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να βοηθήσει τις περιοχές στις οποίες υλοποιείται, να ανακαλύψουν τα καινοτόμα στοιχεία τους και να κινητοποιήσουν στη συνέχεια καινοτόμους ερευνητές και νεοφυείς επιχειρήσεις να συμμετάσχουν σε πανευρωπαϊκά προγράμματα και διαγωνισμούς. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) είναι ο κόμβος του EIT Health στην Ελλάδα.