ΗΠΑ: Απαγόρευσαν την είσοδο στη χώρα σε Σαουδάραβα διπλωμάτη για φερόμενη εμπλοκή του στη δολοφονία Κασόγκι | Κασόγκι Έφυγε από την Τουρκία ο πρόξενος της Σ. Αραβίας

Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν σήμερα την είσοδο στη χώρα στον Μοχάμαντ αλ-Οτάιμπι, που διετέλεσε γενικός πρόξενος της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη όταν δολοφονήθηκε μέσα στο προξενείο ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τη 2α Οκτωβρίου 2018 ο Τζαμάλ Κασόγκι, σαουδάραβας αρθρογράφος της Washington Post και σφοδρός επικριτής του καθεστώτος του Ριάντ, δολοφονήθηκε και διαμελίστηκε μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη από μια ομάδα πρακτόρων που μετέβη στην Τουρκία από το Ριάντ για τον σκοπό αυτό.

«Η δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι ήταν ένα αποτρόπαιο, απαράδεκτο έγκλημα», ανέφερε το αμερικανικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του προσθέτοντας πως συνεχίζει να παροτρύνει την σαουδαραβική κυβέρνηση να διεξαγάγει «πλήρη, δίκαιη και διαφανή» δίκη για να καταστήσει υπόλογους όσους ευθύνονται για τη δολοφονία του δημοσιογράφου.

Η CIA και ορισμένες δυτικές κυβερνήσεις υποστηρίζουν πως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διέταξε τον φόνο του Κασόγκι. Επιπρόσθετα, η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις για να ξεκινήσει έρευνα για τις ευθύνες του μπιν Σαλμάν στην υπόθεση.

Το παλάτι έχει τονίσει επανειλημμένα ότι δεν διαδραμάτισε ρόλο στην υπόθεση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει αμφιβολίες για την εκτίμηση της CIA και έχει επιχειρηματολογήσει ότι η Ουάσινγκτον δεν θα θέσει σε κίνδυνο τη συμμαχία της με το Ριάντ.

Για τον φερόμενο ρόλο του στην δολοφονία Κασόγκι, το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών είχε παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία του Οτάιμπι.