Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για να ξεκινήσουν και στις ΗΠΑ (μετά τη Βρετανία που «έσπασε το ρόδι») οι εμβολισμοί κατά του κορωνοϊού. Το εμβόλιο της Pfizer πήρε έγκριση από τον FDA πριν από μερικές ώρες.

Οι πρώτες παρτίδες από το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού θα φθάσουν το πρωί της Δευτέρας στα κέντρα εμβολιασμού της χώρας, ανακοίνωσαν το Σάββατο (12.12.2020) οι αμερικανικές αρχές.

«Η διανομή έχει ξεκινήσει τα πρώτα φορτία θα φθάσουν το πρωί της Δευτέρας», δήλωσε ο στρατηγός Γκας Πέρνα, της επιχείρησης Operation Warp Speed που έστησε η αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να διασφαλίσει τη διανομή του εμβολίου. «Είμαστε 100% σίγουροι για ένα επιχειρησιακό σχέδιο με το οποίο θα παραδώσουμε το εμβόλιο στους Αμερικανούς τότε», πρόσθεσε.

«Μπορούμε να περιμένουμε πως 145 κέντρα σε όλες τις πολιτείες θα λάβουν το εμβόλιο τη Δευτέρα, 425 κέντρα επιπλέον την Τρίτη. Και τα 66 τελευταία κέντρα την Τετάρτη, με τα οποία θα τελειώσει η πρώτη παράδοση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech», εξήγησε ο στρατηγός Πέρνα. 

Η πρώτη φάση αφορά περίπου τρία εκατομμύρια ανθρώπους. Διευκρίνισε πως καμία παρτίδα εμβολίων δεν είχε «τοποθετηθεί από πριν» προτού δώσει την έγκρισή του ο ομοσπονδιακός οργανισμός φαρμάκων χθες βράδυ.