Ένας άντρας από την πολιτεία του Ιλινόι διώκεται σε ομοσπονδιακό επίπεδο για εσκεμμένη πρόκληση ταραχών, καθώς είχε μεταβεί στη Μινεσότα φέροντας μαζί του και εκρηκτικά υλικά. Αυτή είναι η πρώτη δίωξη αυτού του είδους απέναντι σε πολίτη από την αρχή των επεισοδίων, εδώ και μία εβδομάδα.

Ο 28χρονος Μάθιου Λι Ρούπερτ ταξίδεψε 500 χιλιόμετρα για να πάει στα νότια της Μινεάπολης με σκοπό να λεηλατήσει και να προκαλέσει ζημιές, όπως αναφέρεται στα έγγραφα που κατατέθηκαν την Δευτέρα (01/06) σε ομοσπονδιακό δικαστήριο και ακριβώς επειδή μετακινήθηκε από τη μία Πολιτεία στην άλλη, οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν το δικαίωμα να του ασκήσουν δίωξη.

Σε βίντεο που ανάρτησε ο ίδιος στο διαδίκτυο στις 29 Μαΐου, διακρίνεται να δίνει αυτοσχέδιες βόμβες και να ενθαρρύνει και άλλα πρόσωπα να τις εκτοξεύσουν εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας, όπως εξήγησε το υπουργείο Δικαιοσύνης. «Έχω βόμβες, αν κάποιοι από εσάς θέλουν να τις εκτοξεύσουν… Περίμενε, έχω κι άλλες… Ανάψτε τις και ρίξτε τις», ακούγεται να λέει. Στα έγγραφα δεν υπάρχει καμία αναφορά για τις πολιτικές πεποιθήσεις του.

Το Σάββατο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπιλ Μπαρ εξήγησαν ότι θα στοχοθετήσουν το ακροαριστερό κίνημα Antifa για τις ταραχές που σημειώνονται σε πολλές πόλεις μετά τον θάνατο του 46χρονου Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη κατά τη διάρκεια της σύλληψής του από τέσσερις αστυνομικούς.