Μόλις λίγες ώρες μετά τον λόγο του κατά την ορκωμοσία του ως 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και τονίζοντας την ανάγκη για «ενότητα», ο Τζο Μπάιντεν επιτρέπει σε διεμφυλικά άτομα και όχι μόνο να λαμβάνουν μέρος σε αθλήματα, με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, με νέο εκτελεστικό διάταγμα.

President Joe Biden signs his first executive order in the Oval Office of the White House on Wednesday, Jan. 20, 2021.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αρκετοί υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό την συγκεκριμένη απόφαση, καθώς το θεωρούν σαν ακόμα μια νίκη στον αγώνα κατά των διακρίσεων.

Το έγγραφο αναφέρεται σε πλήθος νόμων και διατάξεων που μιλούν για την ίση αντιμετώπιση όλων των ανθρώπων από τις ρυθμιστικές αρχές. Αρχικά κάνει λόγο για την εκδίκαση της υπόθεσης Bostock v. Clayton County από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Οι δικαστές της υπόθεσης, η οποία θεωρείται ορόσημο για την προστασία των εργαζομένων από τις διακρίσεις λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού ή της ταυτότητας του φύλου τους, έκαναν χρήση του τίτλου VII του Νόμου περί Πολιτικών Δικαιωμάτων του 1964. Στον τίτλο αναφέρεται πως απαγορεύονται οι διακρίσεις σε συνθήκες απασχόλησης λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, εγκυμοσύνης ή εθνικής καταγωγής.

Σύμφωνα με την πρώτη παράγραφο του εκτελεστικού διατάγματος«κάθε άτομο πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και αξιοπρέπεια και πρέπει να είναι σε θέση να ζει χωρίς φόβο, ανεξάρτητα από το ποιος/α είναι ή τι αντιπροσωπεύει. Τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν να ζουν χωρίς να ανησυχούν για το εάν θα τους απαγορευτεί η πρόσβαση στην τουαλέτα, στο αποδυτήριο ή στα σχολικά αθλήματα….] [….Όλα τα άτομα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης βάσει του νόμου, ανεξάρτητα από την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό].

Από την άλλη, αρκετοί είναι εκείνοι που δηλώνουν την πλήρη αντίθεση τους σε κάτι τέτοιο, όπως το #BidenErasedWomen και το #TERF καθώς θεωρούν πως κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα εκατομμύρια κοριτσιών να χάσουν αθλητικές νίκες (και ίσως υποτροφίες που τις συνοδεύουν). 

Διακινδυνεύει επίσης μεγαλύτερους τραυματισμούς στις γυναίκες, καθώς και στροφή τους σε ουσίες και στεροειδή, προκειμένου να μπορέσουν να συναγωνιστούν τις trans αθλήτριες, οι οποίες θα έχουν σωματοδομικό και γενετικό πλεονέκτημα.  Συνιστούν ως καλύτερη λύση, ένα ξεχωριστό πρωτάθλημα.

Το 2015 όμως, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή με απόφασή της ξεκαθάρισε ότι οι αθλητές που αλλάζουν το φύλο τους από άνδρες σε γυναίκες, έχουν την δυνατότητα να πάρουν μέρος σε γυναικεία αγωνίσματα, χωρίς να χρειαστεί να αλλοιωθεί η ανατομία τους, υπό την προϋπόθεση ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης τους διατηρούνται κάτω από 10 nmol/L για τουλάχιστον 12 μήνες.

Σίγουρα ο «Νόμος IX» (ένας ομοσπονδιακός νόμος περί πολιτικών δικαιωμάτων που ψηφίστηκε ως μέρος των εκπαιδευτικών τροποποιήσεων του 1972 και απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου σε οποιοδήποτε σχολείο ή άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα), εγγυάται ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες και στα κορίτσια στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό, δεν συντάχθηκε όμως με την πρόθεση να επιτρέψει στις βιολογικές γυναίκες να αντιμετωπίζουν στα αθλήματα άντρες που ταυτίζονται ως γυναίκες.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ: Ο «Νόμος IX» (ένας ομοσπονδιακός νόμος περί πολιτικών δικαιωμάτων που ψηφίστηκε ως μέρος των εκπαιδευτικών τροποποιήσεων του 1972 και απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φύλου σε οποιοδήποτε σχολείο ή άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα), εγγυάται ίσες ευκαιρίες στις γυναίκες και στα κορίτσια στην εκπαίδευση και τον αθλητισμό, υπάρχουν όμως σχολεία και κολλέγια που ενδέχεται να έχουν τη δική τους πολιτική σχετικά με τους διεμφυλικούς αθλητές.