Στην τελική ευθεία για την υποβολή αιτήματος έγκρισης από τον Οργανισμό Φαρμάκων των ΗΠΑ περνά το εμβόλιο της Novavax, που ανακοίνωσε την έναρξη της τρίτης φάσης δοκιμών.

Στόχος είναι να κυκλοφορήσουν 100 εκατομμύρια δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.

Το θετικό, πάντως, της υπόθεσης είναι ότι σε αντίθεση με τα εμβόλια των Moderna και Pfizer, θα μπορεί να διατηρηθεί εκείνο της Novavaxσε συνθήκες ψυγείου.

Μεγάλη μελέτη ξεκίνησε η εταιρεία Novavax πάνω σε δοκιμές εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ύστερα από δύο αναβολές λόγω προβλήματος στην παραγωγή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, θα κινητοποιηθούν περίπου 30.000 εθελοντές σε 115 σημεία σε ΗΠΑ και Μεξικό. Το ένα τρίτο από αυτούς θα λάβει το placebo.

Σύμφωνα με τους ειδικούς η συγεκριμένη εξέλιξη είναι άκρως θετική από τη στιγμή που η πανδημία έχει σκοτώσει πάνω από 1,7 εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο.

Το εμβόλιο της Novavax αναμένεται να αποτελέσει σωτήρια λύση για τις πιο αδύναμες οικονομικά χώρες, που δεν διαθέτουν τις υποδομές ώστε να διατηρήσουν τα εμβόλια σε θερμοκρασίες -70 βαθμών, όπως απαιτείται στις περιπτώσεις των Pfizer και Moderna.

Ήδη η εταιρεία έχει υπογράψει συμβόλαια με ορισμένες χώρες, ενώ ετοιμάζεται να προμηθεύσει με 60 εκατομμύρια δόσεις το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν στη δημοσιότητα οι αρμόδιοι, το εμβόλιο αναμένεται να κυκλοφορήσει  ευρεώς το πρώτο τετράμηνο του 2021.

Η Novavax δεν έχει, μέχρι στιγμής, ανακοινώσει την ημερομηνία ολοκλήρωσης της τρίτης φάσης των δοκιμών στις ΗΠΑ. Άλλες εταιρείες χρειάστηκαν μήνες για να ολοκληρώσουν τις δοκιμές τους, όπως συνέβη με τις Pfizer και Moderna καθώς επέκτειναν τη τρίτη φάση.