Ο άνδρας που θεωρείται ως ο βασικός ύποπτος για την βομβιστική επίθεση ανήμερα των Χριστουγέννων στο Νάσβιλ του Τενεσί των ΗΠΑ, φέρεται πως είχε ξεπουλήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, λίγο καιρό προτού προβεί στην επίθεση.

Ο Άντονι Κουίν Γουόρνερ έδωσε στην πρώην σύντροφό του το αυτοκίνητό του και της είπε ότι πάσχει από καρκίνο, σύμφωνα με τους New York Times. 

Λίγες μέρες πριν από την γιορτή των Ευχαριστιών, φαίνεται πως μετέφερε και τους τίτλους ιδιοκτησίας της οικίας του, χωρίς για την ώρα να υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες.

Παράλληλα συνάδελφός του είπε στους αστυνομικούς ότι πριν από 3 εβδομάδες ο Γουόρνερ παραιτήθηκε από την δουλειά του με το πρόσχημα της συνταξιοδότησης. Ήταν πληροφορικός και δούλευε ως εξωτερικός συνεργάτης σε κτηματομεσιτική εταιρεία.

This undated image posted on social media by the FBI shows Anthony Quinn Warner. (Courtesy of FBI via AP)

Ο ιδιοκτήτης της κτηματομεσιτικής, Στιβ Φρίντριχ, είπε στην τοπική εφημερίδα Tennessean ότι ο 63χρονος πήγαινε στα γραφεία της τα τελευταία τέσσερα ή πέντε χρόνια μια φορά τον μήνα μέχρι τον Νοέμβριο, όταν ενημέρωσε τα στελέχη της πως θα πάψει να δουλεύει για αυτή. Δεν εξήγησε το γιατί. «Μας φαινόταν πολύ ευχάριστος — δεν θα περιμέναμε ποτέ κάτι τέτοιο από αυτόν, νομίζω», διαβεβαίωσε ο Φρίντριχ.

FBI At Home of Possible Person of Interest in Nashville Bomb - Bloomberg
Το ιστορικό της επίθεσης

Για περίπου 15 λεπτά πριν από την έκρηξη, ακουγόταν μαγνητοφωνημένο μήνυμα από μεγάφωνο στο αυτοκινούμενο τροχόσπιτο που καλούσε τους πάντες να απομακρυνθούν διότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα. Αυτό επέτρεψε στις αρχές να εκκενώσουν έγκαιρα κοντινά κτίρια. Έτσι, παρά την μεγάλη ισχύ της βόμβας, υπήρξαν μόνο τρεις τραυματισμοί.

Οι Αρχές έδωσαν χθες στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που καταγράφει τη στιγμή της έκρηξης το πρωί της Παρασκευής.

Συνωμοσιολόγος κατά των 5G;

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσαν οι Αρχές, η αστυνομία ειδοποιήθηκε στις 05:30 για πυρά στο κέντρο της Νάσβιλ και στελέχη της εντόπισαν μισή ώρα αργότερα «ύποπτο» όχημα. Δεκαπέντε λεπτά μετά, άρχισαν να ακούνε την προειδοποίηση, μια γυναικεία φωνή που έμοιαζε να έχει παραχθεί με τη χρήση υπολογιστή.

Σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ στο FBI εξετάζουν ως βασική τη θεωρία ο Γουόρνερ να ήταν παρανοϊκός με το δίκτυο 5G καθώς η έκρηξη συνέβη κοντά σε κτίριο της AT&T, όπου λειτουργούσε κέντρο μεταγωγής προκαλώντας τεράστιες ζημιές στον εγκατεστημένο σε αυτό τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό, αλλά και στο ιστορικό κέντρο του Νάσβιλ, πρωτεύουσας της μουσικής κάντρι στις ΗΠΑ.

Οι ζημιές στις εγκαταστάσεις της AT&T ήταν εκτενείς και προκάλεσαν πολλά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες στο Τενεσί, σε περιοχές στην Αλαμπάμα και στο Κεντάκι. Το αεροδρόμιο της Νάσβιλ αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του επί ώρες.

Feds converge on home of possible person of interest in Nashville bomb  explosion

Ο δήμαρχος του Νάσβιλ,, δήλωσε στο CBS News ότι αξιωματούχοι στην πόλη θεωρούν πως η βομβιστική ενέργεια πρέπει να σχετίζεται κατά κάποιο τρόπο με την AT&T. Οι Αρχές ζήτησαν να επικοινωνήσει μαζί τους όποιος γνώριζε τον Γουόρνερ καθώς συνεχίζεται η έρευνά τους. Από τις πινακίδες του τροχόσπιτου διαπίστωσαν ότι ανήκε στον βομβιστή.

Η Μάρσα Μπλάκμπερν, γερουσιαστής του Τενεσί, ανέφερε μέσω Twitter ότι ζήτησε από τον απερχόμενο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να κηρύξει κατάσταση καταστροφής στη Νάσβιλ, κάτι που θα επέτρεπε να εκταμιευθούν ομοσπονδιακοί πόροι για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ο 63χρονος είχε καταγγελθεί στην αστυνομία «ότι κατασκεύαζε βόμβες στο τροχόσπιτό του από τον Αύγουστο του περασμένου χρόνου», σύμφωνα με την The Sun. Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι το σπίτι του ερευνήθηκε και βρέθηκε «καθαρό και τακτοποιημένο», ενώ δεν εντοπίστηκε τίποτε στην αρχική έρευνα, που να συνδέει τον Γουόρνερ με την έκρηξη στο Νάσβιλ. Η μητέρα του, η 85χρονη Μπέτι Λέιν, είπε ότι ο γιος της ήταν «καλός άνθρωπος». «Είμαι συντετριμμένη και αναστατωμένη. Δεν μπορώ να πω τίποτε παραπάνω», δήλωσε.