Νομοσχέδιο στη Γερουσία των ΗΠΑ κατέθεσαν σήμερα (29 Απριλίου) οι Δημοκρατικοί. Σύμφωνα με αυτό, το Πεντάγωνο πρέπει να ορίσει έναν πολιτικό αξιωματούχο, προκειμένου να επιβλέπει την προμήθεια και την παραγωγή ιατρικών προμηθειών και εξοπλισμού που απαιτούνται για την καταπολέμηση της μετάδοσης του νέου κορωνοϊού.

Το νομοσχέδιο, με τίτλο Πράξη Ιατρικής Διαφάνειας και Προμήθειας, προβλέπει επίσης ένα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δοκιμών, το οποίο θα περιλαμβάνει δοκιμές ιών και αντισωμάτων, καθώς και ένα προσχέδιο για την κλιμάκωση της παραγωγής ενός ενδεχόμενου εμβολίου για το νέο κορωνοϊό.

Οι Δημοκρατικοί, που από καιρό δηλώνουν απογοητευμένοι από την απροθυμία του Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει τα ηνία στον έλεγχο της αλυσίδας εφοδιασμού σε είδη εξοπλισμού προσωπικής προστασίας και σε διαγνωστικά δοκιμαστήρια, επιδιώκουν να αποτελέσει το νομοσχέδιο τμήμα της επόμενης νομοθεσίας του Κογκρέσου αναφορικά με τον κορωνοϊό.

Ανάλογο νομοσχέδιο αναμένεται επίσης να κατατεθεί από τους Δημοκρατικούς και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Αυτός ο Λευκός Οίκος επίσης δεν έχει παράσχει στις Πολιτείες μας όλους τους απαραίτητους πόρους και τα ιατρικά αποθέματα που χρειαζόμαστε για να καταπολεμήσουμε αυτήν την πανδημία και να διεξάγουμε εκτεταμένες διαγνώσεις, προκειμένου να εντοπίσουμε όσους έχουν προσβληθεί», ανέφερε στην ομιλία του η γερουσιαστής Τάμι Μπόλντουϊν, μία από τους εισηγητές του νομοσχεδίου.

Η Μπόλντουϊν κατέθεσε το νομοσχέδιο από κοινού με τους συναδέλφους της γερουσιαστές των Δημοκρατικών Κρις Μέρφι και τον επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ.

Οι γερουσιαστές τόνισαν ότι η προτεινόμενη νομοθεσία θα καθιερώσει μια πιο συνεκτική εθνική ανταπόκριση στην πανδημία, καθώς θα υποχρεώνει τον Υπουργό Άμυνας να διορίσει έναν πολιτικό εκτελεστικό αξιωματούχο επιφορτισμένο με την εποπτεία της παραγωγής και διανομής του εξοπλισμού και προμηθειών που σχετίζονται με το COVID-19. Ο αξιωματούχος αυτός θα διαθέτει όλες τις διαθέσιμες εξουσίες βάσει της Πράξης περί Αμυντικής Παραγωγής.

Το νομοσχέδιο θα αξιώνει επίσης από την κεντρική κυβέρνηση να παρουσιάζει εβδομαδιαίες εθνικές αξιολογήσεις για τις προμήθειες εξοπλισμού, να προσδιορίζει τα διαθέσιμα αποθέματα και τις βιομηχανίες που είναι ικανές να ικανοποιούν τις παραγγελίες, να υποβάλλει κρατικά αιτήματα για βοήθεια και να ορίσει έναν γενικό επιθεωρητή για να επιβλέπει την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ