ΗΠΑ: Βρήκε νυχτερίδα στο δωμάτιο του - Πέθανε από λύσσα ένα μήνα μετά | nixterida 1

Ένας άνδρας 80 ετών πέθανε από λύσσα, περίπου ένα μήνα μετά από επαφή με νυχτερίδα και αυτό είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό λύσσας στην πολιτεία του Ιλινόις μετά το 1954, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Ο άνδρας ξύπνησε ένα βράδυ του Αυγούστου και αντιλήφθηκε πως μία νυχτερίδα υπήρχε στο λαιμό του, ενώ παρότι το ζώο βρέθηκε θετικό στη λύσσα, εκείνος αρνήθηκε οποιαδήποτε θεραπεία.

Ο 80χρονος εμφάνισε πονοκεφάλους, πόνο στον αυχένα, μούδιασμα στα δάχτυλα, δυσκολία στον έλεγχο των χεριών και δυσκολία στην ομιλία του. Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), επιβεβαίωσε τη διάγνωση του άνδρα μετά από εξετάσεις στο εργαστήριό τους.

«Η λύσσα έχει το υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από οποιαδήποτε ασθένεια”, δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Υγείας. “Ωστόσο, υπάρχει θεραπεία η οποία είναι σωτήρια αν δοθεί αμέσως μετά την επαφή με το μολυσμένο ζώο», πρόσθεσε.

Το υπουργείο Υγείας συμβουλεύει, οι άνθρωποι που έρχονται σε επαφή με νυχτερίδες, θα πρέπει να κρατούν τη νυχτερίδα και να μην την αφήσουν έως ότου ελεγχθεί για λύσσα. Κρίνεται δε, απαραίτητη η επικοινωνία με υγειονομικό υπάλληλο, ώστε να εξακριβωθεί εάν έχουν μολυνθεί και ποια θεραπεία χρειάζονται.

Τα περισσότερα κρούσματα λύσσας στις ΗΠΑ προέρχονται από νυχτερίδες, αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μια έκθεση του, από το 2019, διαπίστωσε ότι οι νυχτερίδες είναι η αιτία των 7 από τα 10 κρούσματα λύσσας.