Η επιρροή και κληρονομιά του Ντόναλντ Τραμπ στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα είναι σε «πλήρη προβολή» καθώς μια ετήσια συγκέντρωση εξέχοντων συντηρητικών των ΗΠΑ ξεκινά την Παρασκευή (26/02), με βασικό ερώτημα το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2024 και κατά συνέπεια το μεγάλο φαβορί για το χρίσμα

Διακεκριμένοι συντηρητικοί του Κογκρέσου, όπως οι γερουσιαστές Τεντ Κρουζ, Τομ Κότον, Τζος Χόουλι,  είναι από τους «πιστούς» του κ. Τραμπ που αναμένεται να μιλήσουν στο Συνέδριο Συνέδριο Πολιτικής Δράσης στο Ορλάντο της Φλόριντα, στο οποίο ο Τραμπ θα μιλήσει την Κυριακή.

CPAC 2021: Trump returns and Republican 2024 prospects seek breakout  moments at annual gathering - CNNPolitics

Οι ταραχώδεις εβδομάδες του Ιανουαρίου με μια μικρή μερίδα υποστηρικτών του να εισβάλλουν στον Καπιτώλιο των ΗΠΑ, κατά την διάρκεια ομιλίας του στις 6 του περασμένου μήνα, ανήκουν στο παρελθόν, μετά και την αθώωση του από τη Γερουσία, από την κατηγορία της υποκίνησης σε εξέγερση.

Συνολικά 7 μέλη του κόμματός του στο Κογκρέσο ψήφισαν να τον κατηγορήσουν ή να τον καταδικάσουν για υποκίνηση εξέγερσης, αν και η ψηφοφορία στη Γερουσία έχασε την πλειοψηφία των δύο τρίτων που χρειάστηκε να καταδικαστεί.

Μερικοί εξέχοντες Ρεπουμπλικάνοι, συμπεριλαμβανομένου του ηγέτη της μειοψηφίας της Γερουσίας Μιτς ΜακΚόνελ, κατακεραύνωσαν τον κ. Τραμπ για τον ρόλο του στην πρόκληση της εισβολής, με τον Τραμπ να στρέφεται με βαριές φράσεις εναντίον του, κατηγορώντας τον ότι παίζει τα παιχνίδια των Δημοκρατικών, αλλά τα περισσότερα μέλη εξακολουθούν να εκφράζουν την υποστήριξή τους στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Χαρακτηριστικές είναι και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως αν ο Τραμπ είχε ένα δικό του κόμμα, θα ήταν με διαφορά η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, συρρικνώνοντας τα νούμερα των Ρεπουμπλικάνων, γεγονός όμως που θα έστρωνε το έδαφος στους Δημοκρατικούς να κυριαρχήσουν εφ’ ορου στα πολιτικά δρώμενα της χώρας.

Inside the Beltway: CPAC poised to show the way forward - Washington Times

Ο κ. Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης νομικές προκλήσεις, με το Γραφείο του Επαρχιακού Εισαγγελέα του Μανχάταν να διεξάγει ποινική έρευνα για τον Οργανισμό Τραμπ.

Ορισμένοι σύμβουλοι λένε ότι θέλουν ο κ. Τραμπ να μην χρησιμοποιήσει την ομιλία του για αναφορά στις εκλογές, αλλά αντίθετα να προσφέρει έναν οδικό χάρτη για τους Ρεπουμπλικάνους να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας στις εκλογές του Κογκρέσου το 2022.

«Προφανώς θα μιλήσει για την πεποίθησή του ότι οι εκλογές είχαν σημαντικές επιπτώσεις», δήλωσε ένας σύμβουλος του πρώην προέδρου. «Ωστόσο, πιστεύω και ελπίζω να περιστραφει στο πώς αντιμετωπίζουμε τη σοσιαλιστική ατζέντα του Μπάιντεν για την Αμερική και ελπίζω ότι θα είναι για το μέλλον και όχι για το παρελθόν».

WATCH LIVE: CPAC Conference | fox61.com

Ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, ένας από τους στενότερους συμμάχους του κ. Τραμπ στο Κογκρέσο, είπε σε δημοσιογράφους στο Καπιτώλιο ότι αναμένει από τον Ντόναλντ Τραμπ να μιλήσει για τα πολιτικά του επιτεύγματα, τα μειονεκτήματα της προσέγγισης του κ. Μπάιντεν στη μετανάστευση και την ενέργεια και να χαράξει ένα ελπιδοφόρο μέλλον για το «America First» ημερήσια διάταξη.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, 74 ετών σήμερα, αναμένεται να εξετάσει την πιθανότητα να είναι ξανά υποψήφιος για την προεδρία το 2024, μια προοπτική που «περιπλέκει» τα πράγματα για άλλους υποψήφιους για προεδρικούς Ρεπουμπλικάνους, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του πρώην αντιπροέδρου Μάικ Πενς.