Ελλάδα

Ηράκλειο: Ανησυχία για την ποσότητα και ποιότητα του ελαιολάδου στην Κρήτη

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Επιμελητήριο Ηρακλείου καθώς ζητούνται μέτρα στήριξης

Ηράκλειο: Ανησυχία για την ποσότητα και ποιότητα του ελαιολάδου στην Κρήτη

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα με πρωτοβουλία του Τμήματος Μεταποίησης του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ηρακλείου, με φόντο την κακή χρονιά για το ελαιόλαδο.

Όπως επισημάνθηκε, εκτός από τους παραγωγούς που έχουν υποστεί τεράστια καταστροφή (με τα εισοδήματά τους να φαίνεται ότι θα είναι μειωμένα κατά 60%) σημαντική ζημία, θα υποστούν και επαγγελματίες του δευτερογενή τομέα που ασχολούνται με το λάδι, όπως έμποροι και εξαγωγείς.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανώλης Αλιφιεράκης, το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη βάση του και να λυθεί, αν δεν γίνεται για φέτος, τουλάχιστον για τα επόμενα χρόνια, ζητώντας να διατηρηθεί η καλή εικόνα και το δυνατό brand name που έχει το προϊόν στη διεθνή αγορά.

«Γνωρίζω ότι όταν φεύγεις από μια αγορά, για οποιοδήποτε λόγο, δύσκολα ξαναμπαίνεις. Πρέπει, όμως, να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο οδηγιών για την προστασία του προϊόντος, για να μη χάσουμε το μέλλον.

Η ζημιά φαίνεται ανεπανόρθωτη φέτος ωστόσο αν το δούμε ως κάτι προσωρινό, μπορούμε να επανέλθουμε, αρκεί να μην υπάρξουν αστοχίες από πλευράς μας» διευκρίνισε ο κ. Αλιφιεράκης που ζήτησε να διατηρηθεί η πολιτική των τελευταίων ετών στο ελαιόλαδο, με τυποποιημένο λάδι ποιότητας και να μην κατακλυστούν οι αγορές με εισαγόμενα αμφιβόλου ποιότητας ελαιόλαδα που θα έπλητταν και σε ορίζοντα ετών το προϊόν.

Ο πρόεδρος του Δικτύου Κρητικού ελαιολάδου Μανώλης Φραγκάκης, που συμμερίστηκε την αγωνία για την ανάγκη διασφάλισης του δυνατού ονόματος που έχει στην αγορά το ελαιόλαδο του νησιού, αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη, στην Κρήτη λέγοντας ότι το τεράστιο πρόβλημα που έχει επιπτώσεις και στο δευτερογενή τομέα πρέπει να αποτελέσει ζητούμενο και από την Πολιτεία.

«Νομίζω ότι ένα πλαίσιο μέτρων για το πώς θα μπορέσουν κάποιοι άνθρωποι να υποστηριχθούν είναι απαραίτητο, όπως για παράδειγμα με φοροελαφρύνσεις ή με ρύθμιση για δόσεις δανείων που έχουν κάποιοι έμποροι και εξαγωγείς» συμπλήρωσε ο κ. Φραγκάκης.

Δείτε επίσης