Ελλάδα

Ηράκλειο Κρήτης: Περισσότερες από 1000 μονάδες αίματος συγκεντρώθηκαν σε τρεις μήνες

Στο Σταθμό Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης

Ο Σταθμός Αιμοδοσίας του ΠΑΓΝΗ ξεκίνησε τη λειτουργία του μέσα στην περίοδο της κορύφωσης των μέτρων ασφαλείας για τον κορωνοϊό στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης και μέχρι σήμερα, η συμβολή του έχει χαρακτηριστεί καθοριστική, σε ό,τι αφορά τη διάθεση αίματος από τακτικούς αιμοδότες και μη.

Ο Σταθμός έχει δημιουργηθεί σε δύο γραφεία στο ισόγειο του κτιρίου, σε συνεργασία με την 7η ΥΠΕ Κρήτης και τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, προκειμένου να διευκολύνονται όσοι επιθυμούν να προσφέρουν αίμα.

«Μέχρι σήμερα, από τις 16 Μαρτίου που ξεκίνησε η λειτουργία του, ο Σταθμός έχει δεχθεί περισσότερους από 1000 ενδιαφερόμενους που έδωσαν αίμα, οπότε και οι μονάδες αίματος που έχουν συγκεντρωθεί είναι αντίστοιχες. Αυτό μας κάνει ιδιαίτερα χαρούμενους, καθώς στην περίοδο της καραντίνας και των αυστηρών μέτρων, ο σταθμός ενίσχυσε τη διάθεση για αιμοδοσία, καθώς πολλοί τακτικοί αιμοδότες ήταν διστακτικοί με τις επισκέψεις στα νοσοκομεία. Επιπλέον, λόγω της κεντρικότητας του σημείου που βρίσκεται το κτίριο, βοήθησε στο να προσφέρουν αίμα και άνθρωποι που ποτέ δεν είχαν μπει μέχρι και τώρα σε αυτή τη διαδικασία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας στην Περιφέρεια Κρήτης Λάμπρος Βαμβακάς.

Ο Σταθμός Αιμοδοσίας αν και δημιουργήθηκε με φόντο την ανάγκη για αίμα την περίοδο των αυστηρών μέτρων για τον κορονοϊό, εξακολουθεί να λειτουργεί όπως επισήμανε ο κ. Βαμβακάς, ο οποίος διευκρίνισε ότι αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της Περιφέρειας η παραμονή του στον χώρο.

«Στόχευση μας είναι ο Σταθμός να παραμείνει στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης καθώς αποδείχθηκε με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ενός ικανοποιητικού αριθμού αιμοδοτών και να ενισχύσει την προσπάθεια που γίνεται για αύξηση των μονάδων αίματος που συγκεντρώνονται και που είναι απαραίτητες» επισήμανε ο κ. Βαμβακάς που διευκρίνισε ότι ο Σταθμός Αιμοδοσίας λειτουργεί κάθε δεύτερο και τέταρτο Σάββατο τον μήνα από τις 9 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, καλύπτοντας όσους επιθυμούν να δώσουν αίμα, ενώ λειτουργεί συνδυαστικά με την Κινητή Μονάδα Αιμοδοσίας του Βενιζέλειου Νοσοκομείου που τα υπόλοιπα δύο Σάββατα κάθε μήνα, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης για αιμοδοσία σε συνεργασία με τον δήμο Ηρακλείου, ενώ όπως εξήγησε ο κ. Βαμβακάς ο Σταθμός δύναται να λειτουργεί και άλλες ημέρες μετά από συνεννόηση με φορείς και συλλόγους που επιθυμούν να πραγματοποιήσουν αιμοδοσία.

«Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία, η αιμοδοσία να μπει στην καθημερινότητά μας. Η αιμοδοσία άλλωστε είναι σαφές ότι αποτελεί πράξη με πολλαπλά μηνύματα ανθρωπισμού και ευαισθησίας που νομίζω ότι και μέσα στην κρίση του κορονοϊού έχει ενισχυθεί σε ό,τι αφορά το πώς γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες» συμπλήρωσε ο κ. Βαμβακάς.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δείτε επίσης