Για την επανεκκίνηση της δραστηριότητας σε διάφορους τομείς ετοιμάζεται το Ιράν, προκειμένου να στηρίζει την οικονομία, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χασάν Ροχανί.

Ωστόσο, κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις ιατρικές συστάσεις απέναντι στον κορωνοϊό που έχει προκαλέσει τον θάνατο άλλων 80 ανθρώπων στη χώρα.

«Λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το τέλος αυτού του ιού, ετοιμαζόμαστε για την εργασία, τη δραστηριότητα και την επιστήμη», δήλωσε ο Ιρανός Πρόεδρος.

«Πρέπει να ακολουθούμε όλες τις ιατρικές οδηγίες, αλλά η εργασία και η παραγωγή είναι εξίσου απαραίτητες με αυτές τις προφυλάξεις», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια του τηλεοπτικού υπουργικού συμβουλίου, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις σχετικά με την ημερομηνία και τις ρυθμίσεις της επανεκκίνησης.

Το κράτος ενέκρινε τη σταδιακή επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων από τις 11 Απριλίου και ήρε τους περιορισμούς στις μετακινήσεις εντός της χώρας που είχαν επιβληθεί για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Σχολεία, πανεπιστήμια, τζαμιά, σιιτικοί ιεροί χώροι, κινηματογράφοι, στάδια και άλλοι τόποι συναθροίσεων παραμένουν, ωστόσο, κλειστοί σε όλη τη χώρα, η οποία ζει από το Σάββατο στο ρυθμό του Ραμαζανιού.

Το Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 80 νέους θανάτους από τη νόσο Covid-19, οι οποίοι αυξάνουν σε 5.957 τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία στο Ιράν, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες από τον νέο κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, τον Κιανούς Τζαχανπούρ, 1.073 νέα κρούσματα της νόσου Covid-19 διαγνώστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

Κατά τη διάρκεια της καθημερινής τηλεοπτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο Τζαχανπούρ δήλωσε επίσης ότι συνολικά 93.657 άνθρωποι προσβλήθηκαν από την ασθένεια, από τους οποίους 73.791 ανάρρωσαν μετά τη νοσοκομειακή τους νοσηλεία.

Στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας, ορισμένοι υποψιάζονται ότι τα επίσημα στοιχεία υποβαθμίζουν σε μεγάλο βαθμό τα πραγματικά στοιχεία.

Το Ιράν, το οποίο ανακοίνωσε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό στο έδαφός του τον Φεβρουάριο, είναι μακράν η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη στη Μέση Ανατολή από την πανδημία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ