Ήρθαν στη χώρα μας και οι τετρακίνητες εκδόσεις 4MATIC της ηλεκτρικής Mercedes EQA και έτσι διευρύνεται με τον καλύτερο τρόπο η γκάμα του βενιαμίν της οικογένειας Mercedes-EQ.

Μιλάμε για δύο εκδόσεις με δύο ηλεκτροκινητήρες (σε αντίθεση με την προσθιοκίνητη EQA 250 που έχει έναν), με την μικρότερη EQA 300 4MATIC (από 51.100 ευρώ με κρατική επιδότηση) να αποδίδει 228 ίππους και 390 Nm ροπής (0-100 km/h σε 7,7″ και τελική 160 km/h) και την αυτονομία της να αγγίζει τα 400-426 km (WLTP).

Στη  μεγαλύτερη EQA 350 4MATIC (από 53.900 ευρώ με κρατική επιδότηση) η ισχύς αγγίζει τους 292 ίππους και η μέγιστη ροπή τα 520 Nm (0-100 km/h σε 6″ και τελική 160 km/h), ενώ η αυτονομία είναι 409-432 km (WLTP).

Η χωρητικότητα της μπαταρίας είναι στις 66,5 kWh και μέσω wallbox 11 kW σε εναλλασσόμενο ρεύμα, η φόρτιση 10-100% ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 6 ώρες. Με ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος η φόρτιση 10-80% επιτυγχάνεται σε 30 λεπτά.

Πακέτα εξοπλισμού

Tο πακέτο Advanced προσθέτει μία σειρά χαρακτηριστικών άνεσης και ασφάλειας επιπλέον του στάνταρ εξοπλισμού για την EQA. Στο εσωτερικό, δύο οθόνες 10,25 ιντσών ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα «Widescreen Cockpit».

Ο οδηγός απολαμβάνει την υποστήριξη του συστήματος αναγνώρισης νεκράς γωνίας Blind Spot Assist, του πακέτου καθρεφτών και του πακέτου παρκαρίσματος με κάμερα οπισθοπορείας.

Το πακέτο Premium προσθέτει στα παραπάνω μία πανοραμική συρόμενη οροφή, το ηχοσύστημα Burmester surround  και το πακέτο παρκαρίσματος με κάμερα 360°.

Επίσης, η EQA διατίθεται προαιρετικά και στην έκδοση Electric Art της Mercedes-EQ. Πινελιές στο σοφιστικέ χρώμα rosé gold  τονίζουν την ταπετσαρία και τους αεραγωγούς, ενώ τα διακοσμητικά στοιχεία φωτίζονται στο φόντο.

Αυτή η γραμμή εξοπλισμού περιλαμβάνει επίσης ξεχωριστές ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών.

Ηλεκτρικό σύστημα κίνησης

Για τον εμπρός άξονα χρησιμοποιείται ένας ασύγχρονος κινητήρας. Ο ηλεκτροκινητήρας, ένα κιβώτιο σταθερής αναλογίας με διαφορικό, το σύστημα ψύξης και τα ηλεκτρονικά ισχύος δημιουργούν μία ολοκληρωμένη και πολύ συμπαγή μονάδα – το ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης (eATS).

Επιπλέον, οι EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC διαθέτουν ηλεκτρικό σύστημα μετάδοσης κίνησης στον πίσω άξονα με έναν πρόσφατα εξελιγμένο, μόνιμα διεγερμένο σύγχρονο κινητήρα, ο σχεδιασμός του οποίου είναι ιδιαίτερα συμπαγής.

Σε ένα μόνιμα διεγερμένο σύγχρονο κινητήρα, ο ρότορας του κινητήρα AC διαθέτει μόνιμους μαγνήτες.

Οι μαγνήτες – και κατά συνέπεια και ο ρότορας – ακολουθούν το περιστρεφόμενο πεδίο εναλλασσόμενου ρεύματος στις περιελίξεις του στάτορα.

Ο κινητήρας λέγεται ότι είναι σύγχρονος, επειδή ο ρότορας περιστρέφεται με τον ίδιο ρυθμό όπως το μαγνητικό πεδίο του στάτορα.

Η εντυπωσιακή Mercedes EQS δείχνει το αύριο της πολυτέλειας (vids)

Η συχνότητα προσαρμόζεται στην ταχύτητα που επιθυμεί ο οδηγός στους μετατροπείς συχνοτήτων των ηλεκτρονικών ισχύος.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του σχεδιασμού περιλαμβάνουν την υψηλή πυκνότητα ισχύος, την υψηλή απόδοση και τη συνέπεια όσον αφορά στην απόδοση.

Σε αυτές τις τετρακίνητες εκδόσεις, η ισχύς ανάμεσα στον εμπρός και τον πίσω άξονα ελέγχεται έξυπνα 100 φορές το δευτερόλεπτο, ανάλογα με την κατάσταση οδήγησης.

Η φιλοσοφία της Mercedes-EQ είναι η βελτιστοποίηση της κατανάλωσης με τη χρήση του πίσω ηλεκτροκινητήρα όσο το δυνατόν πιο συχνά, ενώ ο ασύγχρονος κινητήρας στον εμπρός άξονα προκαλεί μόνο ελάχιστες απώλειες έλξης σε λειτουργία μερικού φορτίου.

Φόρτιση και παροχές στην Ελλάδα

Η φόρτιση της μπαταρίας, χωρητικότητας 66,5 kWh, μπορεί να γίνει εξωτερικά είτε με εναλλασσόμενο ρεύμα (AC) είτε με συνεχές ρεύμα (DC).  

Στην περίπτωση της φόρτισης με εναλλασσόμενο ρεύμα και με τη συνδρομή του βασικού φορτιστή οχήματος των 11kW, ο χρόνος φόρτισης σε ένα wallbox ή σταθμό φόρτισης είναι λίγο λιγότερο από 6 ώρες (10-100% SoC).

Με το βασικό σύστημα οχήματος φόρτισης συνεχούς ρεύματος και σε σταθμό ταχείας φόρτισης, η μπαταρία μπορεί να επιτύχει μια γρήγορη φόρτιση περίπου στα 30 λεπτά (10-80% SoC).     

Η Mercedes-Benz Ελλάς αναπτύσσει διαρκώς υπηρεσίες και προϊόντα για την υποστήριξη των πελάτων που επιλέγουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο Mercedes-ΕQ, smart-EQ ή ένα plug-in hybrid μοντέλο της Mercedes-Benz.

Μέσω της στρατηγικής συνεργασίας με την Elpedison και του προνομιακού προγράμματος DriveGreen Welcome με πολλαπλά οφέλη για τους πελάτες, η Mercedes-Benz Ελλάς προσφέρει σημαντική επιδότηση για την αγορά ενός «έξυπνου» (intelligent) φορτιστή. 

Γιατί η νέα Mercedes C-Class είναι μικρογραφία της S-Class (vids)

Παράλληλα, καλύπτει τις ανάγκες φόρτισης της EQA στο σπίτι για έναν ολόκληρο χρόνο, επιδοτώντας την ηλεκτρική ενέργεια (εφόσον οι πελάτες διαθέτουν οικιακό μετρητή ρεύματος & έχουν συνάψει σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με την Elpedison).

Τέλος, οι πελάτες που θα επιλέξουν την EQA σε οποιαδήποτε έκδοσή της, θα έχουν στη διάθεσή τους μία δωροεπιταγή αξίας 150€ για φόρτιση μέσω της υπηρεσίας Mercedes me Charge.

Με το Mercedes me Charge, έχουν πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο φόρτισης του κόσμου σήμερα, το οποίο περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή περισσότερα από 175.000 σημεία φόρτισης AC και DC στην Ευρώπη, ενώ στην Ελλάδα είναι διαθέσιμα 71 σημεία φόρτισης, 3 εκ των οποίων είναι ταχυφορτιστές (DC) και με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς.

Με την εγγραφή τους στο Mercedes me Charge, οι πελάτες επωφελούνται από μία ενιαία & σταθερή τιμολόγηση.

Η τιμή των νέων EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC στη χώρα μας

Η προτεινόμενη Λιανική Τιμή Μετά Φόρων για τη νέα EQA 300 4MATIC είναι €57.100 ενώ για την EQA 350 4MATIC €59.900

Η EQA 300 4MATIC, στην ελληνική αγορά, θα προσφέρεται και σε  μια ειδική έκδοση λανασαρίσματος που θα διαθέτει τη γραμμή εξοπλισμού AMG, με οπτικό πακέτο AMG στον εξωτερικό και εσωτερικό σχεδιασμό καθώς και το πακέτο εξοπλισμού Advanced.

Με το πρόγραμμα «ΚINΟΥMΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ», η ειδική έκδοση λανσαρίσματος ΕQA θα προσφέρεται στην Λιανική Τιμή Μετά Φόρων €55.890.    

Βασικός εξοπλισμός των EQA 300 4MATIC και EQA 350 4MATIC για την Ελλάδα

Ζάντες αλουμινίου 18 ιντσών

Προβολείς LED High Performance

Επένδυση με συνθετικό δέρμα / ύφασμα

Πακέτο άνεσης καθισμάτων με υποστήριξη μέσης 4 σημείων

MBUX multimedia σύστημα με 2 οθόνες 7.25 ιντσών

Ατμοσφαιρικός φωτισμός 64 χρωμάτων

Κάμερα οπισθοπορείας

Διζωνικός, αυτόματος κλιματισμός THERMOTRONIC

Αυτόματη λειτουργία πόρτας χώρου αποσκευών

Ενεργό σύστημα υποβοήθησης διατήρησης λωρίδας

Ενεργή υποβοήθηση πέδησης

Πακέτο φωτισμού και ορατότητας

Ράγες οροφής αλουμινίου

Καλώδιο φόρτισης 11kW για wallbox

Καλώδιο φόρτισης για οικιακή πρίζα (σούκο)

Tα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά
  EQA 300 4MATICEQA 350 4MATIC
Διάταξη συστήματος μετάδοσης κίνησης ΤετρακίνησηΤετρακίνηση
Ηλεκτροκινητήρες εμπρός/πίσωΤύποςΑσύγχρονος κινητήρας (ASM)/
μόνιμα διεγερμένοι σύγχρονοι κινητήρες (PSM)
Μεγ. απόδοσηkW168215
Μεγ. ροπήNm390520
Επιτάχυνση 0-100 km/hs7.76.0
Μέγιστη ταχύτηταkm/h160160
Χωρητικότητα μπαταρίας, ωφέλιμη (WLTP)kWh66.566.5
Μεγ. ικανότητα φόρτισης σε σταθμό ταχείας φόρτισης (DC)kW100100
Χρόνος φόρτισης σε σταθμό ταχείας φόρτισης (DC) 10 – 80% SoCmin3030
Μικτή κατανάλωση (WLTP)kWh/100 km18.5-17.518.5-17.5
Εκπομπές CO2 (WLTP)g/km00
  
Ανώτατη Προτεινόμενη Λιανική ΤιμήΕυρώ57.10059.900
Ανώτατη Προτεινόμενη Λιανική Τιμή με πρόγραμμα «ΚINΟΥMΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ»Ευρώ51.10053.900