Ισχυρή κακοκαιρία «χτυπά» την Ευρώπη | kiara sto eleos tis i b eurwpi 3 nekroi plimmures

Σφοδρή κακοκαιρία σαρώνει πολλές χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από αυτή την απότομη αλλαγή του καιρού, καθώς χιόνια, κρύο και καταρρακτώδεις βροχές συνθέτουν το σκηνικό του καιρού.

Ποιες είναι όμως αυτές οι χώρες που πλήττονται βαρύτατα από την κακοκαιρία;

Ισπανία

Η χιονοθύελλα «Φιλομένα» έφερε στη Μαδρίτη την πιο σφοδρή χιονόπτωση εδώ και 50 χρόνια προκαλώντας μεγάλα προβλήματα.

Βουλγαρία

Χάος επικρατεί στη Βουλγαρία. Η κατάσταση στον Στρυμόνα και τον Νέστο αρχίζει να ομαλοποιείται καθώς οι στάθμες τους πέφτουν τις τελευταίες ώρες.

Η στάθμη του Στρυμόνα μειώθηκε κατά 25 εκατοστά ενώ του Νέστου κατά ένα μέτρο περίπου. Η κατάσταση ωστόσο παραμένει κρίσιμη, έχουν πλημμυρίσει χωράφια.

Επί τρία 24ωρα οι ισχυρές βροχοπτώσεις προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε αρκετές περιοχές της Βουλγαρίας ενώ καταστράφηκαν και πολλές καλλιέργειες.

«Κατά τη διάρκεια της σφοδρής βροχόπτωσης η κατάσταση ήταν τρομακτική. Ακουγόταν το βουητό του ποταμιού, των καναλιών. Η κατάσταση είναι δύσκολη» ανέφερε κάτοικος της περιοχής.

Ένας αγρότης σημείωσε: «Όλο το χωράφι με τα καλαμπόκια έχει πλημμυρίσει. Καθώς αναμένεται επιδείνωση του καιρού, τα φυτά θα παγώσουν και θα πέσουν. Για την ώρα δεν έχει συμβεί αλλά έχουν καταστραφεί».

Η χώρα έχει κηρυχθεί σε πορτοκαλί συναγερμό καθώς δρόμοι έχουν κοπεί και αρκετές περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα, ενώ τις βροχοπτώσεις διαδέχονται χιονοπτώσεις.

Σερβία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης βρίσκεται η Σερβία λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων που έχουν πλήξει κυρίως τα νότιες περιοχές της χώρας.

Εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους. Σε αρκετές περιοχές έπεσαν έως και 70 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο.

Έμειναν χωρίς πόσιμο νερό στο Κόσοβο

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και οι έντονες βροχές προκάλεσαν καταστροφικές πλημμύρες στο Κόσοβο.

Ποταμοί ξεχείλισαν διακόπτοντας την κυκλοφορια και αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά.

Χιλιάδες σπίτια έμειναν για αρκετές ώρες χωρίς ρεύμα λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης ενώ αρκετές περιοχές έμειναν και χωρίς πόσιμο νερό καθώς τα αποθέματα αναμείχθηκαν με τους ορμητικούς χειμάρρους λάσπης που δημιουργήθηκαν.