Τέσσερις ήταν οι μεγάλες επιτυχίες του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του στην αντιμετώπιση της ασύμμετρης απειλής που δέχεται η Ελλάδα από τον Ερντογάν – Τουρκία, με τη μεταφορά χιλιάδων μεταναστών και άλλων, στα σύνορα της Ελλάδας και με πρόθεση να περάσουν και να εγκατασταθούν εδώ, ή να προσπαθήσουν να προωθηθούν σε χώρες της Ευρώπης.

Πρώτον, κινήθηκε αστραπιαία στην αντιμετώπιση ενός μεγάλου εθνικού θέματος υψίστης εθνικής ασφαλείας.

Δεύτερον, δίπλα του στάθηκε αλληλέγγυα η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, βάζοντας πάνω απ’ όλα την ασφάλεια της πατρίδας, χωρίς εθνικισμούς, υπερβολή πατριωτισμού, παρά μόνο από αληθινή αγάπη για την πατρίδα.

Τρίτον, κατάφερε να βρεθούν μαζί στα ελληνικά και συγχρόνως ευρωπαϊκά σύνορα με την Τουρκία, όλοι οι επικεφαλής των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενημερώθηκαν από τον ίδιο και είδαν με τα μάτια τους την κατάσταση που επικρατεί. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ο Αντρέι Πλένκοβιτς, πρωθυπουργός της Κροατίας και προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος και αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν.

Τώρα, μετά από αυτήν την επίσκεψη και μετά από τις δικές τους διαπιστώσεις και συμπεράσματα, δεν μπορούν να πουν «δεν ξέρουμε, δεν γνωρίζουμε». Γι’ αυτό και προχώρησαν στη λήψη άμεσων σημαντικών μέτρων, χωρίς να λύνεται, βέβαια, ριζικά το πρόβλημα, όπως την ενίσχυση της Ελλάδας με 700 εκατ. ευρώ, την αποστολή 1.500 Ευρωπαίων στρατιωτών – συνοριοφυλάκων, την αποστολή πλοίων και μέσων, για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας και την αποτροπή της εισβολής χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών στην Ελλάδα, στην Ευρώπη.

Τέταρτον, ανάγκασε τον κ. Τσίπρα, βλέποντας τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού, να ακολουθήσει την κυβέρνηση, το κοινό αίσθημα και να πει, για πρώτη φορά, πως καλώς έπραξε η κυβέρνηση και έκλεισε τα σύνορα, καλώς ανέστειλε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου για ένα διάστημα. Να έρθει απέναντι στη Νεολαία του Σύριζα και στο 4% του κόμματός του. Ήταν πράξη συνειδητή ή μία ακόμη κίνηση τακτικής του κ. Τσίπρα, καθώς είδε ότι η κοινωνία, ο ελληνικός λαός είναι με τον Μητσοτάκη; Ο χρόνος θα δείξει.

Ο Ερντογάν βλέποντας τις ήττες του στη Συρία, προσπαθεί με τους χιλιάδες μετανάστες και λοιπούς να εκβιάσει την Ευρώπη και τη Διεθνή Κοινότητα, για να αποκομίσει κάποια οφέλη, ώστε να αντισταθμίσει την ήττα του. Οι χιλιάδες των ανθρώπων που σπρώχνει καθημερινά στα σύνορα, ουδεμία σχέση έχουν με τη Συρία, και σίγουρα δεν έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας και, αν είναι ειλικρινής και ουσιαστική, η συμπαράσταση, η συνεργασία και η στήριξη της Ευρώπης, μπορούν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα που δημιούργησε ο Ερντογάν.

Όμως, αν θέλουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, μόνο μία λύση υπάρχει. Οι χώρες της Ευρώπης να επωμισθούν ακριβοδίκαια τη διαχείριση του βάρους των εκατοντάδων, χιλιάδων προσφύγων – μεταναστών.

Δεν μπορεί να δίνουν χρήματα και μέσα με μόνη προϋπόθεση να παραμείνουν εντός της ελληνικής επικράτειας. Πρέπει να πάρουν ισότιμα, αναλογικά, πρόσφυγες και μετανάστες στις χώρες τους.

Θα το κάνουν;

Εμείς, πάντως, αποδείξαμε, κυβέρνηση και ελληνικός λαός, πως μπορούμε, έστω και μόνοι μας, να ασφαλίσουμε τα σύνορά μας.

Το κάναμε και θα το κάνουμε και στη θάλασσά μας!