Μια γυναίκα που είχε σχεδιάσει βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου ως στήριξη προς την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη από ποινικό δικαστήριο του Λονδίνου, με ελάχιστη εκτιτέα ποινή τα 14 έτη, προτού ζητήσει αναστολή.

«Η Σαφίγια Σάικ επέλεξε να ζήσει τη ζωή της ως βίαιη εξτρεμίστρια με δολοφονικό μίσος για όσους δεν συμμερίζονταν την διεστραμμένη της εκδοχή για το ισλάμ», δήλωσε η Τζένι Χόπκινς από την πλευρά της εισαγγελίας.

Για παραπάνω από δύο μήνες πριν από τη σύλληψή της, η Σάικ δημιούργησε μια σχέση με δύο μυστικούς πράκτορες, οι οποίοι παρίσταναν ένα ζευγάρι τρομοκρατών. Έστελνε κωδικοποιημένα μηνύματα σε έναν εξ αυτών μέσω εφαρμογής, ενώ επισκέφτηκε το ορόσημο του Λονδίνου, προκειμένου να έχει κοντινή εικόνα του.

Ο Καθεδρικός του Αποστόλου Παύλου

«Θέλω να σκοτώσω πολλούς. Θα ήθελα να κάνω μια εκκλησία, μια μέρα όπως τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, για να σκοτώσω περισσότερους. Στέλνω πάντα απειλές. Αλλά θέλω να τις υλοποιήσω», ανέφερε μεταξύ άλλων στον πράκτορα.

Μάλιστα, του έστειλε και μια φωτογραφία του Καθεδρικού του Αγίου Παύλου, γράφοντάς του: «Θα ήθελα να κάνω αυτό το μέρος σίγουρα». «Θέλω να το βομβαρδίσω μέχρι να καταστραφεί συθέμελα και να πυροβολώ μέχρι να σκοτώσω όλους τους εχθρούς (του Ισλαμικού Κράτους)».

Λίγο πριν συλληφθεί από την αστυνομία

Μετά την επίσκεψή της στο σημείο, έστειλε βίντεο στην επαφή της, γράφοντας πως θα βάλει την βόμβα μέσα στο ναό και πως θα πραγματοποιούσε επίθεση και σε ξενοδοχείο.

Η Σάικ ασπάστηκε το Ισλάμ το 2007, αφότου εντυπωσιάστηκε από την καλοσύνη των μουσουλμάνων γειτόνων της, αλλά στην πορεία απομονώθηκε και καθώς φαίνεται απέρριψε τις βασικές αρχές του.

Η Σάικ πριν ασπαστεί τον Ισλαμισμό

Άρχισε να εκθειάζει την εξτρεμιστική βίαιη ιδεολογία του ISIS και άλλων τζιχαντιστικών ομάδων, ωστόσο το 2016, φοβούμενη ότι οι πιστοί και οι ιμάμηδες ανησυχούσαν για τις εξτρεμιστικές απόψεις της, σταμάτησε να πηγαίνει στα τζαμιά.

Η ίδια είχε δηλώσει ένοχη για τις κατηγορίες τρομοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2020.