Νετανιάχου: Η Χαμάς και ο Ισλαμικός Τζιχάντ θα πληρώσουν πολύ βαρύ τίμημα

O Ισραηλινός Πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει καταφέρει ακόμη να γεφυρώσει τις διαφορές του με τις ΗΠΑ, αλλά και με τον βασικό του σύμμαχο στην υβέρνηση συνασπισμού, σχετικά με την προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Το γεγονός έγινε γνωστό από την Τζίπι Χοτοβέλι, την αρμόδια Υπουργό για ζητήματα που αφορούν τους οικισμούς.

Η δήλωση της Χοτοβέλι καταδεικνύει τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσει ο Νετανιάχου στην προσπάθειά του να προσαρτήσει τους εβραϊκούς οικισμούς, με τη σχετική συζήτηση να είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει στην Κνεσέτ την 1η Ιουλίου.

Βάσει του ειρηνευτικού σχεδίου για τη Μέση Ανατολή που παρουσίασε τον Ιανουάριο η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός σκοπεύει να επεκτείνει τ κυριαρχικά δικαιώματα του Ισραήλ στους εβραϊκούς οικισμούς και την κοιλάδα του Ιορδάνη στη Δυτική Όχθη.

Οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν την περιοχή αυτή, μαζί με τη Γάζα και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, για το δικό τους κράτος. Έχουν ζητήσει την επιβολή διεθνών κυρώσεων εναντίον του Ισραήλ, ενώ αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για τις μονομερείς ενέργειες του Ισραήλ οι οποίες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τη λύση των δύο κρατών.

«Υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των Αμερικανών και ημών σε αυτό το θέμα και μεταξύ ημών και των εταίρων μας στην Κυβέρνηση συνασπισμού, το Μπλε- Λευκό», δήλωσε η Χοτοβέλι στον ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενη στο κεντρώο κόμμα του υπουργού Άμυνας Μπένι Γκαντς, το οποίο ζητεί τη διεξαγωγή ευρέος, διεθνούς διαλόγου για το θέμα.

Ο Σβεν Κουν φον Μπούργκντορφ, επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη, δήλωσε ότι η προσάρτηση των εβραϊκών οικισμών “αν συμβεί, θα έχει επιπτώσεις στις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ”.

Ωστόσο, δεν διευκρίνισε τι είδους επιπτώσεις ενδέχεται να είναι αυτές.

Το σχέδιο Τραμπ, το οποίο απορρίπτουν οι Παλαιστίνιοι, προβλέπει τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους, όμως επιτρέπει στο Ισραήλ να διατηρήσει τους περισσότερους από τους οικισμούς που έχει ανεγείρει σε περιοχές που κατέλαβε μετά τον πόλεμο του 1967.

Επιτροπή Αμερικανών και Ισραηλινών αξιωματούχων καταρτίζουν τις συνοριακές γραμμές στη Δυτική Όχθη, βάσει της πρότασης Τραμπ.

«Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνημένος χάρτης για το θέμα. Πρέπει να συμφωνηθεί από κάποιους στην (ισραηλινή) Κυβέρνηση και από την αμερικανική πλευρά», εξήγησε η Χοτοβέλι.