Μπαρμπαρέλα Σφήκα: Ιστορίες σε μπλε χρώμα… | mparmparela sfika

Οι «Ιστορίες» της Μπαρμπαρέλας Σφήκα είναι μια εικαστική πορεία στο χώρο της τέχνης μέχρι σήμερα. Στο πέρασμα αυτό, αφού σταμάτησε σε μικρούς και μεγάλους σταθμούς, με συμμέτοχη σε πολλές ομαδικές και ατομικές εκθέσεις, έφτασε να κάνει ένα οδοιπορικό σε πόλεις της Αιτωλοακαρνανίας όπου εργάστηκε διορισμένη ως εκπαιδευτικός.

Η ζωγραφική της είναι βιωματική, αντλώντας θέματα από την καθημερινότητα που καταφέρνει να μεταφέρει στον θεατή την ευαισθησία της από τα γεγονότα που βίωσε, έχοντας πάντα σαν εργαλείο χρωματιστά λάδια πάνω σε μουσαμάδες μικρών και μεγάλων διαστάσεων.

Αγαπά πολύ τις «λαζούρες» και το πλακάτο ατόφιο χρώμα με μια αδυναμία στα μπλε, τεχνοτροπίες που χαρακτηρίζουν τα περισσότερα έργα της. Γυρίζοντας στον τόπο που γεννήθηκε στην Αθήνα και πριν ξεκινήσει, έναν καινούριο κύκλο καλλιτεχνικού έργου, έφερε μαζί της τις «Ιστορίες» της.

Έτσι το εικαστικό αυτό δρώμενο βρήκε την αφετηρία του, στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίσου» όπου στεγάζεται στο πατρικό σπίτι της Μεγάλης Ελληνίδας Ζωγράφου, η οποία ήταν η πρώτη γυναίκα που μετά από πολύ μεγάλο αγώνα κατάφερε να σπουδάσει στην ανδροκρατούμενη τότε, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας!

Το γεγονός αυτό αποτελεί πολύ μεγάλη τιμή για την Μπαρμπαρέλα Σφήκα να τερματίσει έναν εικαστικό κύκλο στη μνήμη της μεγάλης ζωγράφου, που ζει πάντα μέσα από το έργο της σε όλες τις επόμενες γενιές Καλλιτεχνών!

Η έκθεση της Μπαρμπαρέλας Σφήκα θα παραμείνει στο Ιστορικό μουσείο της Καλλιθέας οδός Λασκαρίδου 21 από τις 18 έως τις 30 Δεκεμβρίου 2019, Καθημερινά από 10:00 – 14:00 το πρωί και 18:00 – 21:00 το βράδυ.

Μπαρμπαρέλα Σφήκα: Ιστορίες σε μπλε χρώμα… | afisa

Ποια είναι η Μπαρμπαρέλα Σφήκα

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Έμαθε σχέδιο από τον Γλύπτη κ.Ν. Στέφο.  Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους κ.Ν. Κεσσανλή και κ.Δ. Κοκκινίδη απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. (Κατά τη διάρκεια της φοίτησης της παρακολούθησε μαθήματα χαρακτικής, αγιογραφίας, σκηνογραφίας, μωσαϊκού). Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στη ζωγραφική, συνέχισε τις σπουδές της στο τμήμα  Γλυπτικής της Α.Σ.Κ.Τ.  με καθηγητή τον κ.Θ. Παπαγιάννη. Κατόπιν του διορισμού της ως εκπαιδευτικού στην επαρχεία διέκοψε της σπουδές της και τις συνεχίζει σήμερα με τον καθηγητή κ.Ν.Τράνο 

Είναι κάτοχος Integrated Master στην ειδικότητα των Εικαστικών Τεχνών με κατεύθυνση Ζωγραφική. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών  Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης. .

Το έτος 2000, σχεδίασε το λογότυπο της «Punto Rally Team» για τη βιομηχανία αυτοκινήτων FIAT Auto Hellas. Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδος, αλλά και στο εξωτερικό.

Tο Μάιο του 2003, έλαβε  μέρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Ζωγραφικής Σύγχρονης Τέχνης «The Capistrano Warrior» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης Chieti της Ιταλίας, με θέμα «THE UNTRUTH», όπου ανάμεσα σε 70 ζωγραφικά έργα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο,  της απονεμήθηκε το Αργυρό Μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας.

Ατομικές Εκθέσεις:

  • Αθήνα, «CRASH», «Τεχνόπολις», Δήμου Αθηναίων, Μάιος 2001.
  • Βηρυτός, Γκαλερί AIDA CHEFRANΙανουάριος 2003.
  • Σόφια, Ανοικτό Πάρκο «Αλέξανδρος Νιέφσκι»Ιούλιος 2005.
  • Αμφιλοχία, Πινακοθήκη Μάργαρη, «Πανακαρνανεία», έκθεση φωτογραφίας, Ιούλιος 201.1
  • Αγρίνιο, «Ιστορίες», Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, Μάιος 2018.
  • Αμφιλοχία, «Ιστορίες», Πινακοθήκη Μάργαρη, Ιούνιος 2018.
  • Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, «Ιστορίες», Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος», Οκτώβριος 2018.
  • Άρτα, «Ιστορίες», Πινακοθήκη «Γιάννη Μόραλη», Νοέμβριος 2018.
  • Αθήνα, «Ιστορίες», Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου», Δεκέμβριος’19

Ασχολείται με την ζωγραφική – διακόσμηση εξωτερικών χώρων (δρόμους, τοίχους, μεγάλων επιφανειών, πλατείες, σε δήμους της Ελλάδας). Έχει εικονογραφήσει εκκλησίες και έχει ζωγραφίσει παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και καταστήματα

 Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων, στο Γυμνάσιο Αμφιλοχίας, στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη Πινακοθήκη του πρώην Εθνικού Αερομεταφορέα «Ολυμπιακή Αεροπορία», στον Οργανισμό «Αθήνα 2004», στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στην εταιρεία αυτοκινήτων FIAT Hellas, στην εταιρεία Διεθνών Αναπτυξιακών Έργων LDK, στη «Συλλογή πορτραίτων Ελλήνων Καλλιτεχνών»του Δ. Παπαγεωργόπουλου στη ΣΤΟart(Κοραή) της Εθνικής Ασφαλιστικής, στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου, στο  Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» Μεσολογγίου και σε ιδιωτικές συλλογές.