Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πρώτο μέρος της ιστορικής διαστημικής αποστολής του κινεζικού ρομποτικού σκάφους Chang’e 5, που προσσεληνώθηκε σήμερα.

China's historic Chang'e 5 lunar probe successfully lands on the moon | Metro News

Η Κίνα εκτόξευσε το σκάφος στις 24 Νοεμβρίου. Η αποστολή, που δεν είναι επανδρωμένη, φέρει το όνομα της κινεζικής θεότητας του φεγγαριού. Ο στόχος της είναι να συλλέξει σεληνιακό υλικό που θα βοηθήσει τους επιστήμονες να μάθουν περισσότερα για την προέλευση της Σελήνης.

Αν τα καταφέρει, η Κίνα θα γίνει η τρίτη χώρα, μετά τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, που πετυχαίνει κάτι τέτοιο.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα, το ρομποτικό σκάφος θα επιστρέψει στη Γη στα μέσα Δεκεμβρίου.

Τα δείγματα που συνέλεξαν τις δεκαετίες του 1960 και 1970 οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ, συνολικής μάζας περίπου 400 κιλών, δείχνουν ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα κόπασε στο φεγγάρι πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Τα πετρώματα της περιοχής του Mons Rümker εκτιμάται ότι είναι σχετικά νέα, περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων ετών, και θα μπορούσαν να προσφέρουν στοιχεία για τυχόν νεότερη γεωλογική δραστηριότητα.

Επιπλέον, τα ευρήματα του Chang’e-5 θα μπορούσαν να αποδειχθούν πολύτιμα για τη χρονολόγηση άλλων σωμάτων του Ηλιακού Συστήματος. Η χρονολόγηση βασίζεται σήμερα στην καταμέτρηση των κρατήρων:΅όσο παλαιότερος είναι ένας γεωλογικός σχηματισμός, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η πυκνότητα των κρατήρων.

Για να προσδιοριστεί η απόλυτη ηλικία ενός σχηματισμού, η πυκνότητα των κρατήρων συνδυάζεται με την απόλυτη χρονολόγηση δειγμάτων από τη Σελήνη, τα οποία όμως δεν καλύπτουν ένα μεγάλο διάστημα, από τα 850 έως τα 3,2 δισεκατομμύρια χρόνια πριν.

Το Chang’e-5 θα μπορούσε να κλείσει αυτό το κενό και να επιτρέψει τη χρονολόγηση δεκάδων άλλων γεωλογικών σχηματισμών στο Ηλιακό Σύστημα.