Μετά την πρόσκληση του νέου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν προς άπαντες μετανάστες, ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν τον αριθμό των αλλοδαπών που υποδέχονται στο έδαφός τους, στα σύνορα με το Μεξικό παρατηρείται ήδη μια  ιστορική συρροή μεταναστών.

 «Βρισκόμαστε σε πορεία να έχουμε περισσότερους ανθρώπους στα νοτιοδυτικά σύνορα απ’ όσους είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια», επισήμανε σε μία ανακοίνωση ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Η κατάσταση «είναι δύσκολη. Εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο για να τη διαχειριστούμε».

Η ολοένα και μεγαλύτερη άφιξη ασυνόδευτων ανηλίκων, «ορισμένοι» εκ των οποίων «είναι ηλικίας 6, 7 ετών» μονάχα, περιπλέκει το πρόβλημα, διότι σε αντίθεση με τους ενήλικες, δεν στέλνονται πίσω στο Μεξικό ή τη χώρα προέλευσής τους, υπογράμμισε ο υπουργός.

Επιπλέον, οι δομές υποδοχής της συνοριοφυλακής, για τους κάτω των 18 ετών, «είναι γεμάτες» και το υπουργείο Υγείας «δεν μπορεί να φιλοξενήσει τις ροές των ασυνόδευτων παιδιών», παραδέχθηκε ο Μαγιόρκας.

Η ανακοίνωσή του εκδόθηκε την ώρα που οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούν σήμερα τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι προκάλεσε τις συρροές στα σύνορα χαλαρώνοντας τις μεταναστευτικές πολιτικές του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο υπουργός, εντούτοις, υπερασπίστηκε την παράδοση υποδοχής από τις ΗΠΑ. «Είμαστε ένα έθνος νόμων και μεταναστών, αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους υπερηφανευόμαστε», έγραψε.

Τον Φεβρουάριο, περισσότεροι από 100.000 παράνομοι μετανάστες συνελήφθησαν στα σύνορα, εκ των οποίων περισσότεροι από 70.000 ενήλικες μόνοι τους, σχεδόν 20.000 άτομα σε οικογένειες και 9.457 ασυνόδευτοι ανήλικοι.

Στις ΗΠΑ η σύλληψη σημαίνει απέλαση.

Οι περισσότερες από τις οικογένειες εστάλησαν προς το Μεξικό ή τη χώρα προέλευσής τους, δεδομένων των κανονισμών για την ανάσχεση της διασποράς του Covid-19, «εκτός αν το Μεξικό δεν μπορεί να τους υποδεχθεί», διευκρίνισε ο Μαγιόρκας.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφαλείας εξήγησε την αύξηση του αριθμού των μεταναστών λόγω «της φτώχειας, των αυξημένων επιπέδων βίας όπως και της διαφθοράς» στο Μεξικό, τη Γουατεμάλα, το Σαλβαδόρ και την Ονδούρα.