Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα το απόγευμα το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις «φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο περί διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, για την εκμετάλλευση πετρελαϊκών πόρων».

Αναλυτικά:

«Οι φήμες που κυκλοφόρησαν στον Τύπο σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία φέρεται να διαπραγματεύεται με την Τουρκία με στόχο την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών πόρων, στα ανοικτά της Λιβύης, στο πλαίσιο του πρόσφατου μνημονίου συνεργασίας της Άγκυρας με την Τρίπολη για την οριοθέτηση των υφαλοκρηπίδων, στερούνται βάσης» τονίζει το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται: «αυτό που η Ιταλία υποστηρίζει εδώ και καιρό είναι ότι η εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων στην Μεσόγειο θα έπρεπε να ιδωθεί ως μια ευκαιρία που πρέπει να αδράξει κανείς, μέσω της συνεργασίας όλων των παράκτιων χωρών.

Αυτό απαιτεί, μεταξύ των άλλων, η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών να πραγματοποιηθεί διαμέσου διαπραγμάτευσης μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών. Είναι η θέση που εκφράσαμε τους τελευταίους μήνες, στις τουρκικές αρχές, σε όλες τις συναντήσεις μας».

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί, ότι στην ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών η Ρώμη αποφεύγει να επαναλάβει ότι το μνημόνιο Ερντογάν – Σάρατζ για την Μεσόγειο είναι παράνομο και ως εκ τούτου άκυρο.

Υπενθυμίζεται, ότι χτες είχε διαρρεύσει στον τουρκικό Τύπο είδηση, ότι Ιταλία και Τουρκία συζητούν για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Την πληροφορία διέψευσε σήμερα με δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.